ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света литургия в Пловдив

12 юни 2020 09:58, Пловдивска митрополия
Архиерейска света литургия в Пловдив

На 11 юни, когато Православната църква чества паметта на св. Лука изповедник, архиеп. Симферополски, чийто благодатни мощи озаряват богохранимата Пловдивска епархия, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, викарният епископ Арсений възглави архиерейската св. Литургия в митрополитския храм "Св. вмчца Марина" в град Пловдив.

С архиереят съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, храмовото духовенство и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки миряни посетиха храма, за да съучастват в благодатта на светата Литургия. Те се поклониха на благодатните мощи на св. Лука, които бяха поставени в центъра на храма. Мощехранилницата е във формата на благославяла десница, която благославя и помога на стотици хора от епархията и страната като знак на благодатното застъпничество и безкрайната любов на светителя Лука към хората.

По време на Причастния канон Преосвещеният епископ произнесе слово за живота на св. Лука и неговите многобройни чудеса, сторени приживе и след успението му.

В края на светата богослужба епископът и духовниците се обърнаха молитвено към св. Лука, за неговото молитвено застъпничество пред Всеподателя Бога. Епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай.

Снимки: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/2178-11-06-2020.html

 

 

Снимки

Архиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в ПловдивАрхиерейска света литургия в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »