ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в Бачковския манастир

14 юли 2020 15:24, Бачковска света обител
АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

На 14.07.2020г. в деня на преставянето в Господа на блаженопочившия Старозагорски митрополит Панкратий, в Бачковския манастир бе отслужена тържествена архиерейска св. литургия и панихида в памет на О Бозе почившия архиерей на БПЦ и Старозагорски митрополит. Богослуженията отслужи нинездравствуващия Старозагорски митрополит, Негово Високопреосвещенство Киприан в съслужение с игумена на манастира Велички епископ Сионий и пребиваващия в обителта Месемврийски епископ Яков и богослужебното участие на епархийския съвет на Старозагорска митрополия, свещеници, дякони на Богохранимата митрополия и братя на светата Бачковска обител.

Съборната църква на манастира бе огласяна от сладкопението на митрополитския старозагорски хор с ръководител г-жа Мария Колева.

След литургията, Негово Високопреосвещенство, преосвещените епископи и клирици отслужиха и панихида в памет на смиренослужившия Богу митрополит Панкратий.

В словото в си, посветено на именития си предшественик на Старозагорската катедра, митрополит Киприян, подчерта неслучайността на избора панихидата да бъде направена в Бачковската обител – обителта станала първоприемник в духовното посвещение на Пенчо Николов Дончев, приел монашески подстриг в манастира на 15.02.1949г. под името Панкратий. Дядо Киприан изтъкна многобройните трудове на митрополит Панкратий на ползу церкви и роду като подчерта и личното духовно наставничество получено от приснопаметния митр. Панкратий за „раждането му в Бога”.

Митрополит Киприан сърдечно благодари за топлото гостоприемство оказано нему и на придружаващите го клирици от игумена на манастира Велички епископ Сионий и манастирското братство, пожелавайки им добро здраве и все така успешно и всеотдайно да служат на светата Бачковска обител и на БПЦ. Дядо Киприан призова и небесното покровителство на св. Стефан над епископ Сионий (в мире Стефан), като подари на дядо Сионий икона на първомъченика и угодник Божий архидякон Стефан.

В отговор епископ Сионий благодари от свое име, от името на Месемврийския епископ Яков и на всечестното братство, за духовната радост от прекрасната богослужба, дала ни да почувстваме допирът с небесата Господни. Дядо Сионий, от своя страна, пожела добро здраве и духовно поспешение на митрополит Киприан и сътрудниците му на духовната нива на Богохранимата Старозагорска епархия за радост Богу и православному народу на ползу.

След тържествените богослужения духовници и миряни се оттеглиха на по чашка кафе в новооформения архондарик (гостеприимна) на манастира.

Текст и снимки: С.П.

 

 

Снимки

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР
« предишна новинаследваща новина »