ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в Пловдив

18 юли 2020 10:05, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в Пловдив

На 17 юли Православната църква почита паметта на св. великомъченица Марина. По този повод, в митрополитския храм, посветен на светицата, в град Пловдив бяха отслужени празнични богослужения.

В навечерието на празника, на 16 юли, Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, възглави празнична архиерейска вечерня с петохлебие в едноименния храм в град Пловдив.

На следващия ден 17 юли, деня на св. вмчца. Марина, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската св. Литургия в съслужение с: Преосвещените епископи Велички Сионий и Знеполски Арсений, архимандрит Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, йеромонах Максим, ставр. ик. Тодор Хаджиев - Протосингел на Пловдивска митрополия, ставр. ик. д-р Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария и академия "Свв. Кирил и Методий", ставр. ик. Георги Славчев - епархийски съветник, ставр. ик. Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Празникът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, както и в предишните години, се превърна в тържество на вяратa. Да се поклонят на благодатните мощи на светицата дойдоха десетки миряни от епархията и цялата страна, носейки надежда за физическо и душевно изцеление, уповавайки се на милостта на Всеподателя Бога по молитвите на светата великомъченица. Много от присъстващите пристъпиха към Светите Христови Тайни.

По време на Причастния канон йеромонах Максим произнесе проповед за мъченическия подвиг на св. вмчца Марина.

На богослужението присъстваха и кметът на град Пловдив Здравко Димитров, Областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции, кметът на гр. Куклен Мария Белчева, представители на държавната и светската власт.

В края на св. Литургия, с поздравително слово от генерал-майор Явор Матеев бе връчен и почетен плакет на СКСО на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Владиката поздрави всички дошли да участват в духовната радост на празненствата, посветени на св.вмчца Марина.

Тържествено многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Снимки: https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72157715124252413 https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72157715132107103

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в ПловдивАрхиерейски богослужения, посветени на св. вмчца Марина, в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »