ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил

19 юли 2020 12:15, Българска Патриаршия
Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза тържествено изпълването на седемдесетгодишнината си в престолия за епархията си гр. Ловеч. Той възглави празничната св. Литругия, в която взеха участие Техни Високопреосвещенства Банченският архиепископ Лонгин от Украинската православна църква - Московска патриаршия, Великотърновски м-т Григорий, Западно- и Средноевропейски м-т Антоний, Враненски и Великопреславски м-т Йоан, Неврокопски м-т Серафим, Врачански м-т Григорий, Видински м-т Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архим. Викентий, йером. Михаил, игумен на Чекотинския манастир, духовници от епархията и страната, дякони водени от протодякон Иван Петков.

Десетки православни християни изпълниха обновения със стенописи катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", който бе осветен през 2017 г.

В края на Тайнството Евхаристия Мелнишкият епископ Герасим прочете поздравителен адрес от Българския патриарх Неофит, в който се казва: "Ваше Високопреосвещенство, радваме се, че подражавайки на Добрия пас-тир (Ин.10:11-15) всекидневно поучавате Божия народ да ходи в закона Господен (Пс. 118:1) и чрез жертвоготовността си за спасителното дело възвестявате на ближния за Иисус Христос, Който дойде в плът (1 Ин 4:2). Молитвено изпросваме от Всеподателя на всяко добро Господ Иисус Христос многолетно да наставлявате клира и паството на богохранимата Ловчанска епархия в истините на светата православната вяра, както и с присъщата Ви ревност да приобщавате в изпълнение на делото Божие все повече човеци към Онзи, Който е „пътят и истината и животът“ (Ин.14:6) – Господ Иисус Христос".

От името на Св. Синод на БПЦ-БП бе подарен на митрополит Гавриил двойник - кръст и енголпие, с което архиереите му благопожелават още дълги години благодатно да води своето архипастирско служение и да проповядва неуморно словото Божие в пределите на Ловчанската епархия.

Архим. Васиан поздрави митрополит Гавриил от името на Руския патриарх Кирил, като му предаде патриаршеското благословение на предстоятеля на РПЦ-МП и на Св. Синод на Руската църква.

От името на Румънския патриарх Даниил и Св. Синод на Румънската православна църква ставр. ик. Нелуц Опря предаде поздравите и благопожеланията за дългогодишното ползотворно и благодатно служение на митрополит Гавриил.

Архиепископ Лонгин пък изказа своята радост от възможността да съслужи с архиереите на Българската православна църква. Той предаде благопожеланията на предстоятеля на Украинската православна църква - Московска патриаршия митрополит Онуфрий, както и награди митрополит Гавриил с най-високия орден за църковни заслуги на УПЦ-МП - "Св. Владимир" - I степен.

Архим. Викентий пък от името на свещенството на Ловчанската епархия пожела на митрополит Гавриил още дълги години да води към спасение боголюбивия народ на Ловчанска епархия.

Митрополит Гавриил благодари за подаръка и за благите архипастирски и братски думи на предстоятеля на Българската православна църква, а в своето слово каза: "В моето почти двадесет годишно служение в Ловчанска епархия се стараех да общувам с духовенството, светските власти и миряните в името на духовното съзиждането на човешките души. Благодаря на скъпите отци, монаси, монахини, християни, благодаря на кметовете на градовете в Ловчанска епархия и особено на град Ловеч за тяхното искрено, добронамерено отношение и желание винаги да бъдат в помощ на Църквата, на Епархията и на митрополита. И сега, когато станах на 70 години, животът ми се стори, че беше много кратък, но опитът на моя живот все повече ме убеж-дава, че няма порадостно служение и по-голямо щастие да служиш на Господ Иисус Христос и на Неговата света църква. Мо-нашеският път беше труден, но ако трябва да се върна и да решавам отново, пак бих станал монах".

Той обърна внимание и на едно от делата на своето служение и живот - построяването и освещаването на епархийския катедрален храм. "Катедрален храм е бил замислен в началото на миналия век, но по стечение на историческите обстоятелства това не се е осъществило. Когато 2004 г. питах един подвижник на благочестието има ли Божия воля да построим този катедрален храм, той малко помълча и каза много категорично: има Божие воля. И ето, за 12 години с Божието благословение, с помощта на много дарители и други хора, ние построихме тази прекрасна, уникална църква в самия център на старославния град Ловеч", каза той.

"Още веднъж с голяма сърдечна благодарност се обръщам към вас драги събратя архиереи, драги отци, уважаеми представители на светската власт, многобройни дарители и сътрудници, че даже във време като нашето - на пандемия, вие не се побояхте и проявихте вашата искрена любов и уважение към мене грешния и към нашата древна благодатна Ловчанска епархия и към първопрестолния ни град Ловеч", завърши словото си митрополит Гавриил.

Децата от първото по рода си православно общообразователно училище "Св. Седмочисленици" поздравиха митрополит Гавриил за неговата грижа и отношение към тяхното възпитание и духовна подкрепа.

В края на духовното тържество бе изпято многлетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП, както и за нинездравстващия Ловчански митрополит Гавриил.

Очаквайте подробен фоторепортаж.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил Тържествена св. Литургия по повод седемдесетгодишнината на Ловчанския митрополит Гавриил
« предишна новинаследваща новина »