ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително слово към Ловчанския митрополит Гавриил от свещенството на Ловчанска епархия

19 юли 2020 14:10, Българска Патриаршия
Поздравително слово към Ловчанския митрополит Гавриил от свещенството на Ловчанска епархия

До негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, по случай 70-годишния му юбилей

Ваше Високопреосвещенство,

В деня на вашата 70-та годишнина от името на боголюбивия клир на ловчанска епархия, сърдечно ви поздравявам с тази паметна дата, молитвено изпросвайки всички блага за вас от Христа Жизнодавеца.

Вие преминахте не лек път на служението си на Бога и Неговата света църква, приемайки върху себе си благото иго на душепопечението в период на господство на богоборческата идеология, когато изповядването на вярата изискваше мъжество и твърдост на духа.

С усърдие изпълнявахте всички, възложени от свещеноначалието послушания, като винаги се явявахте ревностен предстоятел пред Божия олтар и грижлив отец за клира и миряните, показвайки на дело думите на св. Ириней Лионски, че епископът е “икона” (образ) на самия Христос в цъквата.

Днес вие успешно се трудите в древлепросиялата Ловчанска епархия, помагайки на православните християни да се усъвършенстват духовно, възхождайки “от сила в сила” /Пс. 38:8/.

И тъй, поменавайки ви между първите, просим от Бога да дарува на Ваше Високопреосвещенство крепко здраве, бодрост на духа и непрестанна благодатна помощ в архиерейските трудове.

На многая, многая и благая лета владико!

Слово произнесено от архим. Викентий /Митев/ в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч.

 

 

« предишна новинаследваща новина »