ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 21 на "Църковен вестник"

23 ноември 2010 17:15, Българска Патриаршия
Брой 21 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 21 на официоза на Българската православна църква „Църковен вестник”, който вече се разпространява по храмовете и църковните книжарници.

Броят е посветен на две важни за нашата Църква събития – хиротонията на новия епископ на нашата Църква – Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий и 96-годишнината на Предстоятеля на БПЦ Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Подробен репортаж от тези събития и словата, произнесени по двата повода можете да прочетете на стр. 1, 2, 3, 4 и 5.

Тъй като този специален брой е посветен на Светейшия патриарх Максим, който близо 40 години ръководи нашата Православна църква и мъдро води своето паство към спасение, посветен е и на един млад новоръкоположен архиерей с достойно служение в кротост и послушание, на страниците му намериха място и два материала, посветени на църковното служение:

Едно своеобразно въвеждане в спецификата на служението на архиерея като пратеник Христов и образ на Господа е посланието към християните от древния Ефес на св. Игнатий Богоносец, епископ Антиохийски в „Увещание към единство и към покорство спрямо епископа” в превод на Светослав Риболов – стр. 7.

За ролята на клириците и миряните в Църквата и баланса между външното служение на общността и аскетическото и исихастко послушание е статията „Духовен живот и служение на клириците и на миряните в Църквата” на именития съвременен богослов отец проф. Василиос Калякманис в превод на Анула Христовa – стр. 6-7.

Броят се допълва от материала на Александра Карамихалевa за Троянската света обител, чийто храм чества 175 г. от построяването му - годишнина, която се отбеляза на 29 октомври, в деня на двойната радост за БПЦ – стр. 8.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Файлове

« предишна новинаследваща новина »