ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия и връчи дипломите на завършилите студенти през учебната 2009/2010

23 ноември 2010 18:42, Софийска митрополия
Празник в Богословския факултет

На 23 ноември академичният параклис на Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отрано бе изпълнен със студенти и преподаватели на учебното заведение. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в него бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие протопрезвитер Николай Шиваров, иконом Кънчо Кабадийски от Ловешка епархия, свещеник Климент Харизанов - ефимерий на параклиса, свещеник Стоян и йеродякон Максим от Видинска епархия.

Повод за архиерейското присъствие бе връчването на дипломите на успешно завършилите обучението си от бакалавърската и магистърската степен.

В края на литургията Негово Високопреосвещенство пожела на абсолвентите:

”Достойно да носите името богослов, подкрепено с дела, което ще бъде свидетелство, че вие наистина сте изучили богословската наука. Богослов не значи да получиш само такава диплома - каза митрополитът и припомни думите на своята духовна старица, която, показвайки голямата си библиотека с богословска литература, казвала: „Това е Духовна академия и не само написаното, а изпълнението им на дело”. Ловчанският архиерей благопожела на завършилите богословското си образование да бъдат светлина за хората и да имат любов помежду си, защото по това ще се познае, че са Христови ученици. Напътствени думи към дипломиралите се изказа и деканът на БФ - доц. д-р Емил Трайчев, който им пожела да разгарят огъня, който са приютили в своето сърце и с него да огряват света около себе си, за да са достойни за името „богослов”.

„Днес, в тази ковачница на св. Климент вие се раждате като негови чеда - каза още деканът, - раждате се като наследници на онези повече от три хиляди негови ученици, които са били светила за българската земя. На добър час!”

След отпуста митрополит Гавриил лично раздаде дипломите на завършилите 54 редовно обучение бакалаври и 23-ма придобили магистърска степен. Те целунаха св. кръст, получиха икони за благословение от архиерея и бяха поздравени от зам.-ректора на СУ - доц. д-р Недялка Видева, декана на БФ - доц. д-р Емил Трайчев и др. преподаватели.

Митрополит Гавриил бе поканен на почерпка и топло посрещнат от академичните преподаватели в деканата, където в задушевна обстановка си припомниха случки от своето димломиране. Деканът подари на архиерея книгата на проф. Георги Попов, която предстоеше да бъде представена на специално тържество в следобедните часове на деня.

Справка:

Магистърските програми вече десетина години са част от обучението по богословие. Те дават възможност за избор на научното направление и дисциплините към него. Приемът на студенти-неспециалисти в програмата е отворен за всички кандидати, придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по хуманитарни, природо-математически или технически специалности.

Програмите са в рамките на четири семестъра (за неспециалисти) и два семестъра (за специалисти с бакалавърска степен по богословие) и завършват със защита на магистърска теза.

През учебната 2010/2011 г. Богословският факултет на Софийския университет е обявил магистърски програми за:

„ВЯРА И ЖИВОТ”, с ръководител доц. д-р Димо Пенков, ”ИЗВОРИ И ТРАДИЦИЯ НА БОГОСЛОВИЕТО”, с ръководител гл. ас. Екатерина Дамянова, „ЛИТУРГИЯ И МУЗИКА”, с ръководител доц. д-р дякон Иван Иванов,”РЕЛИГИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ”, с ръководител доц. д-р Божидар Андонов, ”СЪВРЕМЕННИ АСПЕКТИ НА БОГОСЛОВИЕТО” и ”ХРИСТИЯНСКО ПОКЛОННИЧЕСТВО”, с ръководител гл.ас. д-р Павел Павлов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГавриилМитрополит ГавриилЙеродякон МаксимПевците с диригент ас. Симеон ГеновПевцитеМитрополит ГавриилИк. Кънчо КабадийскиДоц. д-р Емил Трайчев и доц. д-р Недялка ВидеваПразник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Митрополит ГавриилПразник в Богословския факултет Доц. д-р Емил Трайчев Доц. д-р Емил Трайчев и доц. д-р Недялка ВидеваПразник в Богословския факултет Връчване на дипломитеПразник в Богословския факултет  Връчване на дипломитеВръчване на дипломитеАбсолвентиВ деканата В деканата В деканата Деканът проднася подарък на митрополита
« предишна новинаследваща новина »