ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе осветен ремонтираният и обновен манастирски скит „Свети Никола” при Троянския манастир

28 юли 2020 15:27, Троянски манастир
Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"

В деня, когато Православната църква почита св. Седмочисленици и светия лечител Пантелеймон – 27 юли, Троянската света обител тържествено откри своя изцяло обновен, реставриран манастирски скит „Св. Никола“.

Той е един от петте скита на ставропигиалния манастир, които са формирани в годините на неговото съществуване и един от двата, които са запазили част от първоначалните си постройки.

Скитът e разположен на западния склон на връх Иван от Троянска планина, на около един километър югоизточно от Троянския манастир. Основан е през 1785 г. от тогавашния игумен архимандрит Паисий. Представлява комплекс от църква, жилищни сгради и аязмо. Църквата е построена през 1812 г. Иконостасът е полихромиран и е изключителен със своята интересна дърорезба, която носи стиловите особености на ранната Тревненска школа. Царските двери носят подписа на йеромонах Киприан и дата 1794 г.

За времето на иконостаса говорят и няколкото съхранени икони, сред които „Св.Никола” и „Св. Илия на колесница”, близки до почерка на тревненските художници.

Жилищните постройки са обновени през 1950-60 година от архимандрит Йосиф Минков, който е и последния обитател на скита. В двора на скита е гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 г.

През първата половина на ХІХ в. в скита се е помещавало килийното училище на Троянския манастир.

През последните десетилетия скитът е бил в изключително тежко състояние, но с назначението на настоящия игумен на обителта – Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий започва усилена работа по неговото възстановяване. Той организира благотворителна кампания с концерти и семинари в манастира, мероприятия в гр. Троян и открива събирателна сметка като пръв дарител става Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е и троянски брат.

Сред редица срещи с местната власт, държавни институции и подготвен проект пред Държавен фонд „Земеделие“ необходимите средства са събрани и след двугодишна усилена работа манастирският скит е изцяло обновен.

Църквата е реставрирана в своя автентичен вид, иконостасът е възстановен от професионални реставратори, самите сгради са изградени със съвременна технология, за да бъдат устойчиви, но и да запазят автентичния вид на архитектурния комплекс. Почистен и облагороден е и гроба на хайдут Велко. Скитът „Свети Никола“ има вече ток и вода от собствен водоизточник. Създадени са условия всеки поклонник или турист, който реши да се изкачи до скита да има къде да се помоли, да почине, да се подслони, измие и нахрани.

Всички ремонтни и реставрационни работи са съгласувани със Светия Синод на БПЦ-БП и Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като скитът е обявен за паметник на културата.

В дългоочаквания ден на официалното откриване стотици християни изкачиха стръмната скалиста пътека, за да станат съпричастния към тържественото обновление на най-старата част от Троянския манастир.

Чинът на обновлението и последвалата първа литургия бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и игумена на Троянската света обител – Велички епископ Сионий. Заедно с тях съслужиха архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия, йеромонах Стефан от братството на Троянската обител, който пряко се занимава с обновлението на скита, и двама дякони.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от хор "Софийски псалти", с диригент д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно-църковно пение към Богословския факултет на СУ и СДС "Иван Рилски".

Гости на събитието бяха народния представител Иван Миховски, зам.-кмет на Община Троян Ангел Ангелов, началниците на РУ на МВР Троян Радостина Петкова и Петър Петров на РПСЗН Троян, кметът на село Орешак, директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова, изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев, служители на фонда и др. представители на обществени организации.

По време на причастния канон в двора на скита бяха препогребвани костите на Велко войвода, които бяха извадени при ремонтните дейности и пазени в Ризницата на Троянския манастир. Костите тържествено бяха донесени от членовете на сдружение НД „Традиция” и РК „34-ти пехотен троянски полк “ Априлци-Троян-Севлиево“, облечени в автентични униформи.

В края на богослужението митрополит Гавриил поздрави, от името на Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ, игумена и вярващите с обновлението на манастирския скит като отбеляза, че това е знаменателно събитие.

"Възсия отново в този скит Христовата светлина и Божията благодат. Поздравяваме дядо Сионий за трудовете, които положи за възобновлението на скита… знаем колко печално и окаяно беше състоянието тук. Радвам се, че тук ще се съхранява Христовия дух и дано да има повече желаещи да поемат пътя на монашеството.

Някога нашите деди са предпочитали тези каменисти места, където са живеели трудно, но са изповядвали свободно вярата си и са съхранявали българския си дух. Предпочитали са оскъдицата, но да бъдат свободни“ – каза в словото си митрополит Гавриил и отправи благопожелания към троянското братство.

Величкият еп. Сионий благодари на архиерея от Св. Синод за съвместното отслужване чина на обновление на древния скит и преподаденото патриаршеско благословение, „което - както каза той е молитвена грижа и застъпничество, което ни дава сила, радост и утешение, че ние сме заедно в борбата тук на земята за отстояване на правата вяра".

Игменът благодари на всички, които са се потрудили за възстановяването като подчерта, че "той остава за бъдните поколения ката символ на Христовата вяра, като едно желание св. Николай да ни предпазва и като жив светилник на св. Православие и св. Евангелие". Благодари на инж. Джуркова, която е не само на висок пост, но и "радетел за православието, и добър християнин". Сърдечно благодари всички хора, които работиха и реализираха проекта. Основен ремонт, реконструкция, консервация и реставрация на „Скит ”Св. Никола”, на държавата и правителството за помощта и ги почете с икона на св. Богородица Троеручица.

За молитвен спомен от събитето, игуменът поднесе на митрополит Гавриил панагия с образа на св. Богородица Умиление. Той официално благодари и поднесе дар обковано свещено Евангелие на йеромонах Стефан, който много се е потрудил за възобновяването на скита.

„Нека светлината му да свети в теб и да направи извор, от който да пият мнозина човеци“- му пожела владиката.

След духовното тържество в храма, духовниците и многобройния народ се отправиха в двора, където бе осветено обновеното гробно място на Велко войвода. В негова памет гръмнаха автентични пушки, а шумът от тях се разнесе из цялата гора.

В чест на тържествено обновление женския хор от читалище "Просвета" гр. Троян зарадваха стотиците присъстващи музикална програма от църковни песнопения.

Осеяният с хора манастирски комплекс оживя от родолюбиви християни, които доказаха, че българския народ не е забравил вековния дух и онази камениста горска пътека, която води към Христовата вяра и родовата памет.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Хор "Софийски псалти", с диригент д-р Лбомир ИгнатовОбновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола" Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"Обновление на Троянския манастирски скит "Св. Никола"
« предишна новинаследваща новина »