ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. Висарион Смоленски

30 юли 2020 13:19, Пловдивска митрополия
Празник на св. Висарион Смоленски

В деня на свещеномъченика на родната ни църква Смоленският архипастир св. Висарион, в едноименния храм на светителя в град Смолян, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, празничната света Литургия възглави Знеполският епископ Арсений.

С празничен звън на дванайсетте камбани на смоленската катедрала бе посрещнат викарният епископ, придружаван от иконом Деян Стоенчев, духовен надзорник и митрополитския протодякон Илиян Александров.

В съслужение с архиерея бяха и председателят на храма свещеник Иван Марински, иконом Николай Рангелов и свещеник Васил Манжаров от Смолян.

Клиросните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор “Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха зам.-областният управител на област Смолян Адриан Петров, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова и десетки миряни.

В края на светата Литургия епископът се обърна с архипастирско слово, в което припомни мъченическия път и жертвено служение на св. Висарион, давайки за пример на всички неговата всеотдайност на Божията воля, безстрашие пред агарянската злоба и търпението му в страданията. Като каза, че “вече 350 години св. Висарион предстои пред престола на Божествената Троица и се моли за родината си, изпросвайки за своите си чада по род и вяра от Бога милост, мир и благоденствие за скъпото ни Отечество”. Празничното богослужение завърши с многолетие за епархийския митрополит Николай, за освещения клир на епархията, за верния народ, за православните християни и за родината ни, възгласено от протодякон Илиян.

 

Снимки: https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72157715284798908/with/50166173713/

 

 

Снимки

Празник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион СмоленскиПразник на св. Висарион Смоленски
« предишна новинаследваща новина »