ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА” В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

31 юли 2020 12:18, Бачковска света обител
ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”

На 30.07.2020г. тържествено бе осветен напълно реставрираният иконостас на манастирската църква „Св. Николай”. Реставрирани бяха всички икони на иконостаса. Чинът на освещаването бе отслужен от игумена на манастира Велички епископ Сионий, в съслужение с архим. Григорий, ефимерий в манастира, пението на псалт Димитър Арнаудов и молитвеното участие на спомоществователя на реставрацията г-н Свилен, Младен Костадинов и Иван Сутев – изпълнители и служители на обителта.

Реставрирани са всички икони от царския, празничния и апостолския редове, като тези на царските двери и разпятието на венчилото са изцяло нови. Реставрацията бе изключително необходима, понеже иконите от горните два реда бях практически неразличими, а сега след почистването могат да бъдат видени в цялата им прелест. Четирите икони на царския ред също са с висока художествена стойност, като особено се откроява иконата на патрона на храма Мирликийския чудотворец и угодник Божий Никола. Тя е в стила на „балканския барок”, светията е върху богато украсен с позлатени орнаменти трон в епископски одеяния.

Епископ Сионий, поръси със светена вода иконите и иконостаса, а също и участниците в богослужението. В краткото си слово той благодари за дарителската ревност на г-н Свилен и на изпълнителите за чудесната работа и старанието, като им пожела много здраве на тях и на семействата им и все така да изпълват делата си с богоугодна ревност за преукрасяване на светите православни храмове за радост на вярващите и прослава на Православната ни църква.

Да е видено делото им пред лицето Господне, пожела Негово Преосвещенство, защото то наистина е извършено в църквата на радостта в Христа – в храма се извършват кръщавките в манастира!

Текст и снимки: С.Пепелишев

 

 

Снимки

ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”ОСВЕЩАВАНЕ НА РЕСТАВРИРАНИТЕ ИКОНИ В МАНАСТИРСКИЯ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛА”
« предишна новинаследваща новина »