ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В БФ бе представена книгата в чест на 65-годишнината на проф. дфн Георги Попов

24 ноември 2010 10:59, Весела Игнатова
Проф. Георги Попов

На 23 ноември в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя представяне на книгата „Пение мало Георгию” - сборник в чест на 65-годишнината на проф. дфн Георги Попов. Сборникът е издаден по инициатива на БФ и осъществен с финансовата подкрепа на Дирекция по вероизповеданията към МС, Руския храм „Св. Николай Чудотворец”, старинния храм „Св. Георги” - Ротонда и г-н Преслав Пенев. Редактори на юбилейния сборник са Мария Йовчева, Иван Добрев, Анатолий Турилов и Емил Трайчев.

На умилното тържество в Библиотеката на Богословския факултет присъстваха редакторите на книгата, професори от СУ, изтъкнати старобългаристи и почитатели на старобългарската книжнина, преподаватели и студенти в БФ.

Въведителни думи изказа доц. д-р Емил Трайчев, декан на БФ и основен инициатор на изданието. Той изрази своята радост, че е съучастник в това дело за възраждане на старобългарската книжнина, подето от факултетното ръководство, и че учен от такава величина е преподавател в Богословския факултет. Също така изрази надеждата си студентите богослови да могат в пълнота да черпят от професора знания и вдъхновение.

Проф. Искра Христова представи сборника, който съдържа 46 статии с над 450 страници, за който са дали свои изследвания близо петдесет учени от цял свят, като с този свой труд те са почели годишнината на нашия прославен учен.

Диапазонът на проблематика в сборника е много широк: химнография, библейски текстове, ораторски произведения, апокрифи, епиграфика, историческа фонетика или психология, славянска и гръцка палеография. Тя обхваща и голям период от време – от зората на славянската писменост до 20 в. Повече от половината от статиите се отнасят към темата за славянската химнография с нейното наследство – авторство, литературни композиция, език, терминология и др. От статиите се вижда колко много проблеми са поставени пред палеославистиката и колко много открития са направени в резултат от изследвания на проф. Георги Попов. Те показват още колко е разширено познанието за старите славянски култури и колко е значимо присъствието на българския учен в славистиката.

В своето изказване проф. Христова го определи като световноизвестен български хуманитарист, с най-много научни открития, чиито трудове са променили представата за старобългарската литература, за историята на славянската книжнина и благодарение на които българската славистика е водеща в света. В заключение тя каза, че със своя труд проф. Георги Попов доказва, че ”НЕ ШУМЪТ И АГРЕСИВНОСТТА , А ТЪРПЕЛИВИЯТ ТРУД , НАУЧНАТА ДОБРОСЪВЕСТНОСТ, ЗНАНИЕТО И ВДЪХНОВЕНИЕТО ПРАВЯТ УЧЕНИЯ ПОБЕДОНОСЕЦ”.

От името на младите докторанти поздравление поднесе д-р Регина Койчева. Тя изтъкна, че професорът е най-големият откривател в областта на оригиналната старобългарска химнография от времето на Златния век и свидетелство за това са всички речници и енциклопедии в областта. „Направените от него открития са толкова много и значими, че това са достижения с помощта на огромен изследователски талант, изключителна любов към нашето песенно творчество и с Божията помощ. Той е невероятен вдъхновител като автор, като преподавател, като научен ръководител и събеседник”. Д-р Койчева сподели, че книгата на проф. Попов „Триодни произведения на Константин Преславски” е била тази, която е вдъхновила самата нея да се насочи към научно занимание в областта на химнографията. Накрая тя му пожела Бог да му дарува здраве и още много време за книжовен труд.

Поздравление към учения поднесе и неговият роден брат - протойерей Кирил Попов, предстоятел на столичния храм „Св. Николай Мирликийски”. Отец Кирил Попов, който е дългогодишен музикален педагог и диригент, изпълни на оригинален старобългарски език два тропара на глас І, из "Предпразнични трипеснеци" за Рождество Христово, творение на св. Климент Охридски открити от професор Попов.

Дълбоко развълнуван от вниманието, уважението и почитта към него, българският учен изказа благодарности към всички, които са помогнали, за да се осъществи това издание. Той първо благодари на Бога за Неговите благодеяния към него, като увери, че неговите открития са наистина Божий дар и че всички негови успехи са с Божия помощ. Призова студентите да не забравят старобългарската книжнина и да се обръщат към изворите, „защото там са заложени непреходни общочовешки духовни послания, които трябва да бъдат издирвани и всестранно изучавани”.

С многолетствие за професор Георги Попов и за всички, които се трудят и милеят за старобългарската книжнина, завърши празничното представяне.

След официалната част всички присъстващи бяха поканени на коктейл, където дълго време след това общуваха, обсъждаха и въодушевено разговаряха.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Представяне на книгата Юбилеен сборник "Пение мало Георгию"Проф. Георги ПоповПроф. Христова представя сборникаПрисъстващите на представянетоМария Йовчева - редактор на сборника (на преден план)Йеромонах Зотик, предстоятел на Руския храм в СофияДоц. д-р Емил Трайчев Д-р ВергинаПроф. Георги ПоповПрисъстващите на представянетоПрисъстващите на представянетоПроф. Иван ДобревПрот. Кирил Попов, брат на професораПредставяне на юбилейния сборник в чест на 65-годишнината на проф. дфн Георги ПоповПрот. Кирил Попов, брат на професораПроф. Георги ПоповПредставяне на юбилейния сборник, в чест на 65-годишнината на проф. дфн Георги Попов"Многая лета" за професораПроф. Георги ПоповПроф. Георги Попов разговоря с проф. Георги Бакалов
« предишна новинаследваща новина »