ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Биография на архим. Йоан (Стойков)

29 ноември 2010 14:53, Българска Патриаршия
Архим. Йоан (Стойков)

Архим. Йоан (Стоян Костадинов Стойков) е роден на 29 ноември 1949 г. в гр. София.

Основно и прогимназиално образование завършва в училище „Екзарх Антим І” през 1963 г. в родния си град. Средно образование завършва през 1969 г. в Софийската духовна семинария „Преп. Йоан Рилски” на гара Черепиш, окръг Врачански. В периода 1969-1971 отбива военната си служба. Постриган е за монах в Бачковския манастир „Успение Богородично” на 11 януари 1969 г. от Старозагорския митрополит Панкратий, като духовен старец му става неговият преподавател и духовен наставник Браницки епископ Герасим, тогавашен игумен на светата обител.

През 1976 г. завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Написва дипломна работа на тема „Станислав Доспевски” при катедрата по Християнско изкуство при проф. д-р Иван Пандурски.

На 30 март 1969 г. е ръкоположен в йеродяконски чин от Браницкия епископ Герасим, игумен на Бачковския манастир, в манастирския храм „Св. Николай Мирликийски”. На 21 май 1971 г. игуменът го ръкополага за йеромонах в централния манастирски храм „Св. Успение Богородично” на светата обител.

От 1 април 1972 г. до 28 февруари 1975 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Панкратий за енорийски свещеник в с. Кирилметодиево, Старозагорско. Същевременно служи в канцеларията на Старозагорската св. митрополия като подпомагащ епархийския архиерей в административните дела и просветно-богослужебната работа в епархията. Придружава митрополита при службите му и при служебните обиколки из епархията и завежда епархийската библиотека. Във връзка с подготовката му за протосингел на Старозагорска митрополия е и възложеното му задължение да посещава, по предварително одобрена от епархийския архиерей програма, селищата в епархията, в които има заразени от сектантска пропаганда семейства, и да изнася в храма подходящи проповеди и беседи, целящи връщането на увлечените в сектантство християни към майката Църква.

На 1 март 1975 г. е назначен за и. д. протосингел на Старозагорската св. митрополия, а от 1 юли 1975 г. е назначен от Старозагорския митрополит Панкратий за протосингел на Старозагорската св. митрополия.

На 1 януари 1976 г. в храм „Св. Николай Мирликийски”, гр. Стара Загора, същият митрополит го възвежда в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на Българската православна църква заминава на научна командировка – специализация в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки”, гр. Загорск (СССР), като професорски стипендиант от 15 септември 1976 г., където защитава кандидатска дисертация на тема „Образ пастыря по творениям св. Григория Двоеслова” (Образът на пастира по творенията на св. Григорий Двоеслов).

По време на научната командировка и специализация посещава Българското църковно подворие в Москва и участва в църковните служби.

След завръщането си в България от 1 юли 1978 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Филарет за протосингел на Видинската св. митрополия. Усърдно го подпомага в управление делата на епархията, посещава храмовете с изнасяне на подходящи проповеди по предварително одобрена от епархийския архиерей програма, придружава го при архиерейските служби и при служебните обиколки из епархията, завежда епархийската библиотека и председателства църковното настоятелство на митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски”, гр. Видин.

От 1 септември 1982 г. е назначен като зам.-ректор и ефимерий в Софийската духовна семинария „Преп. Йоан Рилски” на гара Черепиш, окръг Врачански. Преподава Литургика, Бълг. църковна история, Богослужение, Църковно-славянско четене.

Като ректор на Софийската духовна семинария „Преп. Йоан Рилски” архим. Йоан е назначен от 1 юли 1986 г. по решение на Св. Синод. Преподава Пастирско богословие и Литургика с Богослужение и Църковно-славянско четене.

От 10 юли 1987 г. е духовен наставник и председател на Църковното настоятелство на пансиона при Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. В академичния параклис извършва редовно богослужение. Служи и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

На 1 юли 1988 г. е назначен за началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, а от 27.02.1989 г. до 01.07.1989 г. и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”.

В периода от 01.12.1991 г. до 22.12.2006 г. по благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква е на специализация и командировка в Германия и обслужва Българската църковна община „Св. Климент Охридски” в Мюнхен, в юрисдикцията на българската Западно- и Средноевропейска епархия, под духовното попечение на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

Защитил е в Германия магистърска дисертация на тема „Hl. Ambrosius von Mailand und seine Lehre űber den Hirtendienst”.

Написал докторска дисертация на тема „Antropologie von Karl Marx” и „Leben, Werk und Anschauungen des Patriarchen Euthymius”.

За своето ревностно служение в Българската църковна община „Св. Климент Охридски”, Мюнхен, и в Западно- и Средноевропейска епархия е награден със златен орден „Св. Йоан Рилски” от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон в Българската църковна община в Мюнхен, Германия. Това става на архиерейската св. Литургия на храмовия празник, 25 ноември 1996 година.

След завръщането си в България продължава да служи като началник отдел „Богослужебен” при Синодалната канцелария, считано от 1 февруари 2007 г., с възлагане да изпълнява задължението ефимерий при ПКСХП „Св. Александър Невски”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »