ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостол

01 декември 2010 06:28, Българска Патриаршия
Нов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостол

По Божий промисъл точно в деня, когато светата ни Църква чества св. ап. Андрей - апостола, когото Господ Иисус Христос пръв призова за Свой следовник и благовестител, милостивият Бог призова да продължи апостолското служение като епископ църковен досегашния високопреподобен архим. Йоан (Стойков), който от днес ще носи титлата „Главиницки”. В епископска благодат новият архиерей на БПЦ бе облечен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” – храма, в който от 2007 година насам служи пред Божия Престол и отправя молитвите си към Бога с присъщото си усърдие и смирение.

Под купола на храма, за да вземат участие в светата Литургия и хиротонията на новия епископ, се събраха: Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и Врачанският митрополит Калиник, които взеха молитвено участие; високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, който оглави богослужбата, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Западно- и Средноевропейски Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Левкийски Павел, Тивериополски Тихон, Маркианополски Константин и Знеполски Йоан; както и архим. Методий и архим. Дионисий, представителят на Румънската патриаршия в България ставроф. ик. Нелуц Опря и свещенослужители от София и Варненска и Великопреславска епархия.

След като даде обещанията да служи вярно на светата Църква и нейните канони и да пребъдва в послушание и любов към висшестоящите архиереи и събратята си в Христа, архим. Йоан, воден от архим. Методий от Варненска и Великопреславска епархия и протодякон Любомир Братоев, пристъпи към светия Престол за огнената си Петдесетница. С благословението на Светейшия патриарх Максим и по решение на Светия Синод на БПЦ ръкоположението извърши Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

Облечен в епископски одежди и със знаците на епископската власт, Негово Преосвещенство Главиницки еп. Йоан застана в събора на събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия пред Божия престол в качеството си на архиерей.

В края на богослужбата по традиция към новия епископ бе отправено напътствено слово, в което, като припомни досегашното му служение, митрополит Йоаникий отправи препоръки с Божия помощ Главиницки еп. Йоан достойно да носи кръста на отговорното и тежко служение на архиерей със страх Божий, като винаги има в паметта си Неговия Страшен съд, и с искрена любов към Бога и към ближния. Да носи служението си, като поставя за крайна цел на всички свои „мисли, думи и действия славата Божия, спасението на човешките души и назиданието на цялата Църква”.

В отговор новоръкоположеният епископ благодари на Бога за щедрите Му благодеяния към него и на всички, които са го напътствали във вярата и служението му до днес. Прозвучаха многолетствия за новия епископ, светейшия Български патриарх и Светия Синод на БПЦ, клира и народа.

По-късно в приемния салон на Синодната палата слово към новоръкоположения Главиницки еп. Йоан отправи и Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Там, за да поздрави новият архиерей на БПЦ, бе и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция "Вероизповедания" към МС.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

ПКСХП „Св. Александър Невски”Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолМалък входМалък входМалък входНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолДостоин! Достоин! Достоин!Достоин! Достоин! Достоин!Достоин! Достоин! Достоин!Достоин! Достоин! Достоин!Четене от АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийНегово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанНегово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанВелик входВелик входВелик входСимволът на вяратаСимволът на вяратаНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийПричастяване на Негово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанПричастяване в св. олтарСо страхом Божиим, верою и любовию приступите!ПричастяванеНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНегово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНегово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанНегово Преосвещенство Главиницки еп. ЙоанНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНов епископ на БПЦ в деня на Първозвания апостолНа многая и благая лета!
« предишна новинаследваща новина »