ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Биография на новия ректор на СДС "Св. Йоан Рилски" ст. ик. д-р Захарий Дечев

01 декември 2010 03:39, Българска Патриаршия
Ректорът на СДС - ст. ик. д-р Захарий Дечев

Ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев е роден на 3 април 1970 г. в гр. Айтос. През 1988 г. завършва гимназиалното си образование в гр. Поморие. Редовната си двугодишна военна служба отбива в поделение на Строителни войски, гр. Шумен.

През 1990 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий той кандидатства в Духовната академия „Св. Климент Охридски” и същевременно преминава през обучението в паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски”, вдъхновен от желанието да се подготви и посвети на свещеническото служение. В 1995 г. завършва висшето си богословско образование в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Междувременно – от 1991 до 1993 г. – поради голямата си любов към децата и православното духовно просвещение още като студент преподава Вероучение на ученици от 1-ви до 8-и клас в столичните 110 ОУ "Проф. Гаврил Кацаров" и в 139 СОУ „Захарий Круша”.

През 1993 г. Сливенският митрополит Йоаникий го венчава с Дида Петрова, а през 1994 г. се ражда дъщеря им Петя.

На 04. 12. 1993 г. в храм „Св. Димитър” (гр. Сливен) е ръкоположен от Сливенския митрополит Йоаникий за дякон, а на 06. 12. 1993 г. – за свещеник в катедралния храм „Св. Кирил и Методий” (гр. Бургас). Там той осъществява свещеническия си стаж и остава на енорийско служение до момента на избирането му за ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”.

От 1994 до 2005 г. е енорийски свещеник и на храм „Св. пророк Илия” в с. Веселие, Бургаско, като втора допълнителна енория. През този период храмът бива ремонтиран и изографисан изцяло.

От 1995 до 1997 г. о. Захарий е сценарист и водещ на душеспасителното предаване „Нашата вяра”, излъчвано за голяма аудитория от РЕНТ ТВ в Бургас и бургаския регион.

От 1997 г. о. Захарий е назначен и за председател на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”, гр. Българово, като допълнителна енория. Заедно с усилията на своите енориаши той въздига храма след 50-годишно запустение и построява костницата, в която днес се пазят тленните останки на православните християни, убити по време на турското робство.

През 1997 г. по покана на проф. Стоянка Жекова и на доц. Мария Ганева (тогава – декан на Педагогическия факултет на БСУ) о. Захарий започва развитието си като университетски преподавател в Бургаския свободен университет. Там той преподава учебните дисциплини „Религия и възпитание” и „Методика на религиозното възпитание в детската градина”. От същата 1997 г., когато предметът "Религия" е въведен в българските училища като СИП, о. Захарий в продължение на няколко години работи и като учител по СИП-Религия в три бургаски училища, където преподава на ученици от 1-ви до 8-и клас.

От 1997 до 2001 г. е училищен настоятел в ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Бургас.

През 2000 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий о. Захарий заминава на първата си специализация – в Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет, където изучава Православна социална педагогика и Енорийска катехизация. След завръщането си от Русия, през същата 2000 г. съвместно с храмовото духовенство на катедралния храм „Св. Кирил и Методий” той основава едно от първите в България съвременни образователни църковни средища, което вече има 10-годишна богата история – това е Православният духовно-просветен енорийски център „Св. Възнесение Господне”. От 2001 г. о. Захарий е негов ръководител под председателството на ст. ик. Петър Василев. Тогава дейностите на ПДПЕЦ „Св. Възнесение Господне” се разширяват и реализират в: 1) православно църковно енорийско училище, при което работят над 20 вероучители; 2) социална дейност; 3) поклонническа служба; 4) издателска дейност; 5) първата в България съвременна форма на занимания по православно краезнание с младежи. В рамките на инициативите на ПДПЕЦ „Св. Възнесение Господне” през 2001 г. о. Захарий води и първата православна краеведска ученическа експедиция в Странджа, където младежите имат възможност да се докоснат до православния бит, душевност, традиции и начин на живот на хората от Странджанския край. В тези краеведски занимания умело се интегрира православната катехизация на голям и устойчив брой младежи. Във връзка с всички тези дейности по идея на о. Захарий 10 години подред се организират единствените засега у нас Свето-Николаевски православни образователни четения. Научният форум се осъществява в две секции: „Православие и образование” и „Православие и краезнание”, в които се включват значителен брой университетски преподаватели и учители от цялата страна. Енорийският център издава и научен сборник с докладите на участниците в Свето-Николаевските четения, който е добре познат на научната общественост и се ползва с голям авторитет в педагогическите, богословските и краеведските среди.

От 2001 г. е член, а от 2008 г. става и председател на Дружеството на краеведите „Г. п. Аянов” (гр. Бургас) към Съюза на краеведите в България.

От 2004 г. о. Захарий е зачислен като докторант към катедра „Начална и предучилищна педагогика” на ФНПП при СУ „Св. Климент Охридски”. През 2006 г. той защитава дисертация под научното ръководство на проф. д.п.н. Клавдия Сапунджиева пред Специализирания научен съвет по Педагогика към ВАК. Присъдена му е образователната и научна степен „доктор по педагогика”. Това постижение е първата у нас успешна защита на дисертация по методика на обучението по Религия.

От 2007 г. о. Захарий е преподавател по Религиозна педагогика и по Методика на обучението по Религия в специалността „Теология” във филиал „Любен Каравелов” (гр. Кърджали) на ПУ „Св. Паисий Хилендарски”. От 2008 г. преподава Методика на обучението по Религия и в катедра „Теология” на Хуманитарния факултет при ШУ „Константин Преславски”. След преместването на специалността „Теология” от Кърджали в Пловдивския университет о. Захарий продължава да води посочените дисциплини, както и педагогическата практика на студентите там. От 2009 г. той изнася лекциите по основните методически дисциплини и в магистърската програма „Религия и образование” на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”. От 3 години води лекции и в магистърски програми на катедра „Социална педагогика и социално дело” на ФНПП при СУ „Св. Климент Охридски”.

От 2007 г. е член на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ-БП и е част от екипа, създал синодалната Концепция относно статута на предмета Религия в българското общообразователно училище.

През 2008 г. става член на Комисията за закрила на детето към Община Бургас. Същата година, по покана на кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов, той заема длъжността главен експерт по вероизповеданията в Община Бургас. В качеството си на такъв отговаря и за религиозното образование в града. Изработва първата и засега единствена в България общинска Стратегия за православно образование, просвета и култура, която е неразделна част от общата Стратегия за развитието на Община Бургас. Под ръководството на о. Захарий за две години в Бургас са назначени 6 богослови на щатното място „преподавател по Религия” и над 2000 деца и ученици от детска възраст до 8-и клас се обучават в школите и часовете по Религия на бургаските детски градини и училища. През този период по инициатива на о. Захарий в тях са открити 4 „Стаи на добротата” (в детските градини) и 4 кабинета по Религия (в училищата). Също така той постоянно организира открити уроци по Религия, обучителни курсове и семинари за преподаватели по Религия, с което подпомага кадровото осигуряване на предмета.

Отец Захарий е автор на над 50 научни статии и доклади, има 5 издадени монографии и ок. 30 авторски учебни помагала за учителите и учениците по Религия. Написал е 3 учебни програми: 1) „Православие и Краезнание” в съавторство; 2) „Моят детски път в Христа” – по православно вероучение за църковните енорийски училища; 3) „Религия-Православие за детските градини”.

Отец Захарий е един от научните специалисти, които теоретически обосновават и практически въвеждат игровия подход в обучението по Религия. Извежда научно православното църковно краезнание като дял от общото краезнание. Също така извежда на научно ниво и методиката на обучение по православно краезнание за учениците от гимназиалната образователна степен. Задава на научно равнище основите на краеведската педагогика.

Този принос е закономерно следствие от научните интереси на о. Захарий, които са в сферата на методиката на религиозното възпитание в детската градина, религиозното образование в началната училищна възраст, православната катехетика, методиката на катехизацията на деца, младежи и възрастни в православното църковно училище.

Офикиите на о. Захарий, получени за ревностно свещенослужение на светата ни Църква, са получени, както следва:

-протойерей – на 11. 05. 1997 г.

-иконом – на 11. 05. 2006 г.

-ставрофорен иконом – на 11. 05. 2008 г.

По решение на Св. Синод в пълен състав, прот. № 38 от 18. 11. 2010 г., Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев е избран за ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”.

Въдворяването му извършва Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай на 30 ноември 2010 г., Св. Андрей Първозвани.

Във функциите си на ректор на СДС той влиза на 01. 12. 2010 г.

Съставила: Десислава Панайотова
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »