ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

122 години от кончината на първия Български екзарх Антим I

01 декември 2010 12:42, Видинска митрополия
Антим Първи

Днес, 1 декември, се навършват 122 години от блажената кончина на първия Български екзарх Антим I.

Във връзка с отбелязването на блажената памет на българския Първойерарх във Видин, където се покои тялото му, бе отслужена заупокойна света Литургия от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

****

Антим I (1816-1888) е първият и многозаслужил български екзарх (от 1872 г.), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Негови са думите: "Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!"

Роден е в Лозенград (светското му име е Атанас Михайлов Чалъков). Учил е в Цариград и на Света Гора (в Хилендарския манастир приел монашески сан), след което продължил на остров Халки и в Одеса. През 1856 г. завършил богословие в Московската духовна академия, след което станал ректор на Семинарията в Халки.

През 1861 г. бил избран за Варненско-преславски, а през 1868 г. - за Видински митрополит. Тук той скъсал с Цариградската патриаршия, като взел страната на народа и станал един от най-енергичните и предани борци за българската църковна независимост.

След основаването на Българската екзархия е бил избран през 1872 г. за пръв екзарх. Като екзарх енергично отстоявал правата на народа, снел отлъчването на владиците, ръкоположил нови владици. Екзарх Антим I протестирал против Баташките кланета и се обърнал с писмо до руския цар, в което изложил тежкото положение на българския народ и помолил царя да се застъпи за България (след като прочел писмото, Александър II написал върху него: "Да се освободи България!").

За тази му дейност Портата свалила екзарх Антим от екзархийския пост и го заточила в Мала Азия. След свършването на Руско-турската война през 1878 г. екзарх Антим I бил освободен и заминал за епархията си във Видин.

През 1879 г. бил избран за председател на Учредително народно събрание, което на 17 април 1879 г. избрало княз Александър Батенберг.

Екзарх Антим I починал във Видин през 1888 година.

Текст: архимандрит Поликарп, pravoslavieto. com

 

 

Снимки

Мавзолей на Антим Първи
« предишна новинаследваща новина »