ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на св. антиминс в параклис „Св. Андрей” гр. Варна

01 декември 2010 11:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Полагане на антиминс

На 28 ноември 2010 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил извърши чин на полагане на свети антиминс в параклиса „Св. Андрей”, кв. „Чайка”, гр. Варна.

Параклисът е на мястото, където ще се строи още един храм в града. В квартал, в който никога не е имало построена църква.

На чина по освещаването и полагането на антиминса в съслужение с Негово Високопреосвещенство бяха прот. Живко Стоянов Георгиев, свещ. Георги Димитров Великов, свещ. Стоян Флоров и дякон Йордан Георгиев.

Антиминсът е парче плат (лен или коприна) с размери малко по-големи от напрестолното Евангелие. Върху антиминса се извършва св. Евхаристия. Обикновено на него е изобразено погребението на Спасителя Христос. В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния архиерей.

В буквален превод от гръцко-латински антиминс означава „вместо трапеза”. Произлиза от гръц. дума "αντι" (вместо) и лат. дума "mensa" (олтарна маса, трапеза).

Антиминсът е също и свещен документ, който веществено запечатва непрекъснатата апостолска приемственост в Църквата. Това става по силата на собственоръчния архиерейски подпис, тъй като по древното правило - църковната пълнота се съхраняватам, където е епископът. Антиминсът свидетелства за неговото присъствие там, където той физически е възпрепятстван да отиде. Но не само свещеник, а и самият архиерей не може да извършва св. Литургия без антиминс.

Снимки: презвитера Мария Великова

 

 

Снимки

Полагане на антиминсПолагане на антиминсПолагане на антиминсПолагане на антиминсПолагане на антиминсПолагане на антиминс
« предишна новинаследваща новина »