ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”

01 декември 2010 11:30, Софийска митрополия
Мозайка над вратите на храма

В кв. "Банишора", на ул. „Опълченска” се намира единственият храм в София, посветен на първозвания Христов апостол - св. Андрей. Храмът от десетилетия е известен с активния си енорийски братствен живот и ревностното изпълнение на църковното богослужение. Традиция е вече в навечерието на големи светийски празници да се извършват и всенощни бдения (през цялата нощ) и така да се отдава особена почит на светията.

Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничните богослужения бяха оглавени от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. В навечерието на празника той отслужи вечерня, заедно с храмовото духовенство и свещеници гости.

Песнопенията бяха изпълнявани от сборна група певци от столични храмове. Дирижираше г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, който в този ден празнува и своя личен празник.

По време на вечернята бяха осветени десетки петохлебия и традиционната за този празник царевица.

В края еп. Григорий се обърна към богомолния народ с вдъхновено слово за св. апостоли, сред които пръв е св. Андрей. За готовността и дръзновението, за послушанието и мъдростта на първозвания апостол бяха отеческите думи на софийския викарий, който преподаде на християните патриаршеския благослов на Българския патриарх Максим.

След богослужението епископът прочете разрешителна молитва на клисарката при храма - Христина Николова, след което тя вече може да влиза в св. олтар и да го обгрижва. На следващия ден по време на св. Литургия еп. Григорий пострига за иподякон Красимир-Васил, който с голямо желание и от много време желаеше да помага в св. олтар. И на двамата пожелаваме ревност при изпълнение на послушанията и това служение в Светая Светих да им бъде за душевно спасение.

В храма „Св. Андрей Първозвани” от девет години се покои частица от св. мощи на първия Христов апостол. На празнични богослужения те се изнасят за поклонение на вярващите, като за целта е изработен специален проскинитарий, поставен до архиерейския трон. В навечерието на празника предстоятелят на храма ик. Иван Касабов тържествено и с голямо благоговение ги изнесе от св. олтар и поднесе за целувание на епископа и духовенството, след което ги постави на проскинитария.

Почитта към св. Андрей в този ден винаги събира многобройни богомолци, които и тази година преизпълниха храма. В молитвена тишина те участваха в богослуженията, въпреки непрекъснато прииждащите християни и с голямо упование отправяха молитвите си към светията.

По традиция на празника бе раздадено благословено ястие за здраве и благословение.

Текст: Весела Игнатовa
Снимки: В. Игнатова, Л. Върбанов

 

 

Снимки

Св. АндрейЦелувателна икона на св. АндрейЕп. ГригорийХрамов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Протойерей Атанас ВълковХрамов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Еп. ГригорийХрамов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Тарадиционната за празника царевицаАрхимандрит ТеофанИк. Иван КасабовИк. Иван КасабовПевцитеПевцитеХрамов празник в столичния храм „Св. Андрей”Храмов празник в столичния храм „Св. Андрей”Четене на разрешителна молитваПроскинитарий с мощите на св. Андрей Проскинитарий с мощите на св. АндрейПразнична св. ЛитургияПразнична св. Литургия Празнична св. Литургия  ПевцитеПевцитеПразнична св. Литургия  Празнична св. Литургия  Празнична св. Литургия  Пострижение за иподяконПразнична св. Литургия  Празнична св. Литургия  Мощехранителница
« предишна новинаследваща новина »