ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на екзарх Антим I във Видин

01 декември 2010 15:56, Видинска митрополия
Панихида в памет на екзарх Антим I във Видин

На 1 декември преди 122 години се пресели във вечността и отиде при Бога първият Български екзарх и митрополит Видински Антим.

Във връзка с отбелязването паметта на екзарх Антим I във Видин, при мавзолея-паметник на Антим I, където е и неговият гроб, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе извършена заупокойна молитва – панихида.

Молитвеното последование извърши Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в съслужение с архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Гости, дошли да почетат бележития български Първойерарх, патриот и безкръвен мъченик, бяха: г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, г-н Любомир Илиев, секретар на Народно читалище „Цвят - 1870”, заедно със сътрудници от читалището, г-н Александър Русев, председател на съюза на офицерите и сержантите от запаса - Видин, г-н Георги Иванчев, директор на ПМГ „Екзарх Антим I” във Видин, заедно с ученици от едноименната видинска гимназия, представители на видинската общественост, както и представители на видинските национални и регионални медии.

Епископ Сионий в своето слово изтъкна заслугите на Екзарх Антим I и достойния облик, който е изградил в себе си, на духовник, патриот, политик и общественик.

След заупокойната молитва гости и граждани поднесоха цветя и запалиха свещица в мавзолея на видинския покровител, като с умиление всеки каза: „Вечная памят!”

Официалните гости бяха поканени от епископ Сионий на скромна почерпка в светата Митрополия, където бяха обсъдени достойните дела на дядо Антим I.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова - БТА Видин

 

 

Снимки

Панихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във ВидинПанихида в памет на екзарх Антим I във Видин
« предишна новинаследваща новина »