ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменателна вечер за г-н Петър Хаджипетров - „душата” на Видин

02 декември 2010 13:55, Видинска митрополия
Възпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър Хаджипетров

На 1 декември в сградата на Народно читалище „Цвят - 1870” се състоя възпоменателна вечер в памет на бележития видински журналист, писател и общественик Петър Хаджипетров.

Вечерта бе организирана от Народно читалище „Цвят - 1870” и Териториален отдел „Държавен архив”, Видин, който бе подготвил и изложба, показваща лични вещи и творби на Петър Хаджипетров. Той е роден на 27 октомври 1930 г. и умира на 22 юли 2003 г. във Видин, където е и погребан.

Петър Хаджипетров години наред е бил председател на литературния кръжок „Михалаки Георгиев” при читалище „Цвят”, член на Съюза на българските писатели, както и деен труженик на всяко благородно дело в полза на Видин и региона.

Неговото благородно дело е свързано и с популяризиране на Видин, неговата история, култура и изкуство в Италия, Германия и Русия.

Вечерта бе водена от г-жа Лора Владимирова, която е една от дълго работилите сътрудници с Хаджипетров и която изтъкна, че Петър Хаджипетров е „душата” на Видин.

На възпоменателната вечер присъстваха съпругата на Хаджипетров, Недялка Хаджипетрова, децата му - Мария Асенова и Асен Петров. На срещата присъстваха и г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, г-н Любомир Илиев, секретар на читалище „Цвят - 1870”, г-н Милан Ангелов, приятел и колега на Хаджипетров, както и много приятели, колеги, общественици, културни и просветни дейци.

В програмата бе включен прочит на единствената пиеса на Петър Хаджипетров „Срацимир - отломки от корона”, играна във Видин във връзка с духовния празник на града през 2005 година.

Вечерта, посветена на видния видинчанин Петър Хаджипетров, бе едно радостно събитие, което бе почетено от много хора, пазещи дълбок спомен и имащи личността на Хаджипетров в сърцето и душата си като безценен пример за любов към род и Родина.

Важно е да споменем, че Видинска света митрополия е в тясно сътрудничество с ръководството на читалище "Цвят" и Териториален архив - Видин, общение, което съдейства за духовното развитие и просперитет на града, като показва, че въпреки всички трудности, може да се върви ръка за ръка за всеобща полза.

Това именно и бе подчертано на възпоменателната среща за Петър Хаджипетров, който е бил в тесни духовни връзки със светата митрополия в лицето на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и видинското духовенство.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова - БТА Видин

 

 

Снимки

Възпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър ХаджипетровВъзпоменателна вечер за „душата” на Видин - Петър Хаджипетров
« предишна новинаследваща новина »