ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Децата на Видин в духовен поход

02 декември 2010 15:26, Видинска митрополия
Децата на Видин в духовен поход

На 2 декември бе дадено началото на посещение на видинските храмове и светини от деца, учещи в СОУ „Цар Симеон Велики”, гр. Видин.

Това е инициатива на Видинска света митрополия и ръководството на СОУ „Цар Симеон Велики”, гр. Видин, която цели да обогати знанията на децата за духовния живот, да им покаже важни моменти от задълженията на младите към Църквата, да им покаже любовта на Църквата към хората, а също така да ги запознае с най-важните християнски ценности и забележителности във Видин.

С подготвена вече програма, учениците ще посетят храмовете на Видин и всички духовни центрове, които са гордостта на Видин и всеки гражданин трябва да ги знае, да ги помни и да пази в себе си велик спомен за тях.

Първите две групи ученици от 3-ти клас бяха посрещнати в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” от архимандрит Поликарп, който им разказа за историята на храма, показа им забележителностите както на храма "Св. Николай", така и на намиращия се в непосредствена близост старинен храм „Св. Пантелеймон”, двора с прилежащите сгради на Митрополията и мавзолея-гробница на първия Видински митрополит и Български екзарх Антим I.

Интересът, който показаха децата, бе вълнуващ. От всичко пролича, че тези малки приятели на Църквата имат желание да посещават храма, да общуват с духовенството и да имат един по-близък досег с духовното, чистото и святото.

Духовното ограмотяване на видинските деца е една важна стъпка към извисяване духа на видинчани, което ще създаде условия за добри и истински плодове на Господнята нива.

От 2 до 16 декември през видинските храмове ще преминат над 1000 ученици, които ще запечатат духовен спомен и ще бъдат пазители на духовността и нейни проводници.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова - БТА Видин

 

 

Снимки

Децата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен походДецата на Видин в духовен поход
« предишна новинаследваща новина »