ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В навечерието на празника на св. вмчца Варвара

03 декември 2010 22:10, Софийска митрополия
Молитва пред иконата и мощите на св. Варвара

На 4 декември св. Църква почита св. вмчца Варвара и св. Йоан Дамаскин. В навечерието на празника в столичния храм „Преображение Господне”, кв. "Лозенец", където има параклис, устроен в нейна чест, бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. Празничното богослужение бе извършено от храмовото духовенство.

Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци в храма, където се покои и частица от мощите на светицата.

В края на вечернята бе отслужен и акатист, посветен на светата великомъченица, който духовенството при храма е приело да изпълнява на части всеки петък след вечерната богослужба.

Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в гр. Киев - известен със своето благочестие и святост.

През тези повече от 50 г. пребиваване на мощите в столичния храм „Преображение Господне” те са съхранявани в олтара на параклиса „Св. Варвара” и въпреки вниманието за опазването им, на два пъти са крадени. Но светицата ревниво пази своето благословение за вярващите, които я почитат в този храм и ставало така, че хората, които неразумно посягали на светинята, после сами я връщали.

През 2005 г. протойерей Василий Сарян, предстоятел на храма, заедно със своите събратя и църковното настоятелство организират поставянето на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, в който частицата от мощите е изложена за поклонение в новоизработена мощехранителница.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Слово на отец Василий Протойерей Василий СарянМолитва пред иконата на св. ВарвараЦаревични хлябове в чест на празникаМолитва пред иконата на св. ВарвараПразник в Преображенския храмЧастици от петохлебиетоПразник в Преображенския храм Иконата на св. Варвара в храма
« предишна новинаследваща новина »