ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение и офикия в столичния храм „Преображение Господне”

04 декември 2010 23:55, Софийска митрополия
Храм "Св. Преображение"

В деня, когато св. Църква почита св. вмчца Варвара и св. Йоан Дамаскин - 4 декември - в столичния храм „Преображение Господне”, кв. "Лозенец", бе отслужена празнична св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Теофан, предстоятели на столични храмове и храмовото духовенство.

В богослужението за този втори храмов празник на енорията молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографската св. обител.

Изобилният и неспиращ през целия ден дъжд не попречи на десетките християни да се съберат за молитва в храма и да отправят прошения към св. великомъченица Варвара. Преизпълнили храма, те се радваха на архиерейското присъствие и се вдъхновяваха духовно за усърдна молитва от вещо изпълняваните песнопения от двете певници.

На едната бяха застанали възпитаници на Софийската духовна семинария, ръководени от преподавателя по Източноцърковно пение и Типик - г-н Любомир Игнатов, а на другата - сборна група певци от столични храмове, с ръководител Йордан Банев.

По време на свещеническото причастяване, проповед за християните, избрали мъченичеството, и за твърдостта при изтезанията на нежната и красива девойка Варвара, произнесе еп. Йоан.

В края на св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отличен с офикия „свещеноиконом” предстоятелят на храма протойерей Василий Сарян. Знеполският епископ представи заслугите на наградения свещенослужител: „Заради храмостроителството, поддържането и обновлението на храма, за непрестанните грижи, които полага за благоустройството и благолепието му (зография, вътрешен интериор), както и за грижата му за църковното пение и за редовното извършване на богослужение, формирането на енорийски живот и катехизически курсове за възрастни в енорията, отстояване на административни, юридически и имотни права в полза на храма и участието му във Висшия църковен съвет (ВЦС)”.

Софийският викарий пожела на новоотличения свещенослужител: "Бог да му дарува духовни сили и здраве и все така дръзновено да приема трудностите и предстоящите предизвикателства на отговорното пастирско служение".

Като благодари на всички, които се трудят в храма, епископът им преподаде патриаршеския благослов и предостави на новия свещеноиконом Василий Сарян да раздаде нафора на многобройните миряни. С радост те целуваха св. кръст и обсипваха о. Василий с благопожелания за бъдещото му служение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Четене на св. АпостолИзнасяне на св. Евангелие Изнасяне на св. Евангелие Четене на св. ЕвангелиеПевцитеИподяконитеВеликият входВеликият входПевцитеИподяконЗнеполски еп. Йоан"Отче наш, Който си на небесата..."ПевцитеДякон Иван ПетковЗнеполски еп. Йоан проповядва Знеполски еп. Йоан проповядва  БогомолциПодхождане за офикияПодхождане за офикияОфикияОфикияОфикияОфикияОфикияПоздравление към новия иконом СвещенослужителитеПразник в Преображенския храмИгуменът на Зографския манастир - архимандрит АмвросийЦветя за владикатаИгуменът на Зографския манастир - архимандрит АмвросийСвещенослужителитеЗнеполски еп. Йоан проповядваПразник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм Празник в Преображенския храм
« предишна новинаследваща новина »