ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерня в митрополитския храм на Видин

05 декември 2010 20:35, Видинска митрополия
Тържествена вечерня в митрополитския храм на Видин

На 5 декември в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” бе отслужена тържествена вечерна богослужба, чрез която достойно бе почетена паметта на великия угодник Божий, св. Николай Мирликийски, патрон на митрополитския храм на Видин.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан вечерното богослужение бе оглавено и премина под архиерейския омофор на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, който е и председател на храма.

С молитвено участие и благодатно възпълнение на молението бе достойното присъствие на Видинския митрополит Дометиан, благославящ и обичащ, и даващ на поверените си от Бога чеда незаличим пример на духовност и чистота.

Йеромонах Исаак, брат на Бдинската света обител и труженик в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, огласи началото на светата вечерна служба и със смирение, кротост и молитвен глас зарадва благочестивите миряни. В молитвените възгласи участие взе и отец Лука Наплатанов, енорийски свещеник от столичния храм „Успение Богородично”.

Клиросът бе огласен от свещениците при храма, както и от гостуващи видински свещеници, които със сладкопение изпълниха духовното тържество на вярата.

Подобаващо бе извършено и последованието на петохлебието, като по светогорска традиция около масата с петохлебието бе носен от честните иподякони старинният образ на св. Николай. Иконата е чудотворна и се намира на съхранение във Видинска митрополия.

Благодатно слово към вярващите произнесе епископ Сионий, който поздрави присъстващите, като им припомни основни моменти от живота на закрилника на храма, св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Тържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на ВидинТържествена вечерня в митрополитския храм на Видин
« предишна новинаследваща новина »