ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична велика вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"

05 декември 2010 22:30, Софийска митрополия
Празнична  вечерня в старинния  митрополитски  храм "Св. Николай Мирликийски"

В навечерието на празника, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец, бе отслужена велика вечерня в старинния митрополитски храм „Св. Николай”, на ул. „Калоян”. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие предстоятелят на храма - протойерей Кирил Попов, протойерей Йоан Куков и дякон Иван Петков.

Да влязат в радостта на настъпващия празник, бяха дошли много софиянци, както всяка година досега. В този мълък и много обичан храм в центъра на София винаги е имало и през най-тежките за Църквата години богомолци, които са отправяли молитви към св. Николай пред поставената в северната част на храма икона с образа му. И тъй като той е бърз помощник при нужда, иконата му в храма се почита от християните като чудотворна.

В края на вечернята еп. Йоан се обърна към множеството със слово за св. Николай (името му означава „победа”), който още при кръщението си в най-ранна възраст е престоял три часа изправен в купела, както свидетелства житието му. Той говори за житиеписанието на светията и препоръча на богомолците отново да го прочетат и със сигурност всеки ще намери нещо ново за себе си, което да го умъдри и вдъхнови. "То е твърде богато и свидетелства за голяма духовна приемственост, то дава пример за това как човек трябва да живее и да се бори чрез вярата си, пазейки я ревниво от чужди влияния... Св. Николай е имал желание да придобие смирение и с Божията помощ го е постигнал - каза още владиката, - затова пази в душата си смирението, защото ако искаш да победиш греха в себе си - със смирение ще го сториш, ако искаш да придобиеш живот вечен – със смирение ще го сториш, смирението е основата на всяка добродетел и тя прави възможно човек да придобие силата Христова и благодатта Христова, която го укрепява”.

Архиереят каза още, че този храм има емблематично значение за столичани: „Не само като древен митрополитски храм, но и като място в центъра на София, което не можеш да отминеш, а спираш, за да отправиш молитви, горещи молби и благодарности към св. Николай и за това, че светецът е бърз помощник при нужда и закрилник свидетелстват множеството християни, които са се събрали тази вечер, за да се помолят пред иконата на св. Николай” .

Софийският викарий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и от свое име с храмовия празник предстоятеля на храма - протойерей Кирил Попов, който в този ден навършва 55 години, от които 40 г. са отдадени на църковнопевческа и диригентска дейност, а днес се изпълват и 10 г. от посвещението му за пастирско служение, и му пожела здраве и духовни сили. Епископът сподели, че по Божий промисъл на отец Кирил му е дадено да служи все в храмове, посветени на св. Николай (първо в кв. „Горна баня”, после и в митрополитския храм) и призова по молитвите на св. Николай, Бог да му дарува всичко което му е потребно за добър успех, духовно преуспяване и спасение.

Букет с цветя и поздравление за личния му празник бяха паднесени на отец Кирил от името на църковното настоятелство и служителите при храма от дългогодишния (вече 30 г.) клиросен певец при храма и домакин при Софийската св. митрополия г-н Рали Христов. Към благопожеланията се присъединяваме и ние, всички служители при Софийската св. митрополия, като му пожелаваме: "На многая и благая лета!" и още дълги години все така ревностно да служи на Божията нива!

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Знеполски еп. ЙоанПразнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Протойерей Кирил Попов ПевцитеПевцитеБогомолциПразнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Протойерей Кирил Попов Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"ПетохлебиеПразнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Празнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Г-н Рали Христов, клиросен певец при храма и домакин на Соф. митрополия вече 30 годиниПротойерей Кирил Попов Знеполски еп. Йоан поздравява отец Кирил ПоповПротойерей Кирил Попов  благодари на епископа Г-н Рали Христов поздравява протойерей Кирил Попов с неговия личен празникПразнична вечерня в старинния митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски"Храм "Св. Николай Мирликийски"
« предишна новинаследваща новина »