ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил представи своя викарий в гр. Шумен

06 декември 2010 15:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник в гр. Шумен

На 4 декември 2010 г. - деня, в който се отбелязва паметта на св. Варвара, светата Божествена литургия в храма, носещ името на св. Трима светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, в гр. Шумен, бе оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В празничното богослужение взеха участие тримата му архиерейски наместници: от Шумен - ставр. иконом Димитър Николов, от Търговище - ставр. иконом Славчо, от Добрич - архим. Гервасий, и 23-ма духовници от Варненска и Великопреславска епархия.

Времето е меко и приятно. Камбаните на православния храм "Св. Три светители" бият тържествено. По улиците се виждат хора, забързани за богослужението, в празнично настроение, защото днес честваме паметта на покровителката на Артилерийското ни военно училище - св. Варвара. Хората с духовна радост очакват посрещането на епархийския си митрополит Дядо Кирил, който ще отслужи св. Литургия в съслужение със своя нов викарен епископ Йоан и ще го въдвори в епархията и града ни.

В храма присъстват множество християни, както и кметът на Шумен Красимир Костов със съпругата си Олга, председателят на Общинския съвет Даниела Русева, областният управител Димитър Александров, народният представител Красимир Минчев.

Под купола на храма са дошли и деканът на шуменския факултет на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. доц. д-р Нелко Ненов, офицери и представителна част на Шуменския гарнизон по повод празника. Молитвено участие взе и доц. Ангел Кръстев, ръководител катедра "Теология" при ШУ "Епископ К. Преславски", проф. Тотю Тотев и доц. Ивайло Петров.

За християните и официалните гости бе осветен рибен корбан.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, от 4 до 6 декември (включително) за молитвено поклонение на вярващите в шуменския православен храм „Св. Три светители“ са мощите на св. ап. Андрей, св. ап. Яков, св. ап. Вартоломей, св. Кирик, св. вмчца Варвара и частица от св. Кръст Господен. Светините пристигнаха в Шумен от Варна, донесени лично от Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил.

Свещенството в гр. Шумен пожелава с благословението на митрополит Кирил, здраве и много духовни подвизи на викария Главиницки епископ Йоан и да следва избрания от детството път "Церкви и отечеству на пользу" под водителството и молитвеното застъпничество на високопреосвещения митрополит Кирил, на когото сърдечно благодарим за архипастирските грижи за богодаруваното му духовно лозе (паство).

На многая и благая лета, Високопреосвещенейший владико Кириле!

На многая и благая лета, Преосвещенейший владико Йоане!

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Празник в гр. ШуменПразник в гр. Шумен
« предишна новинаследваща новина »