ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Нужна е религиозна просвета за младите“

06 декември 2010 14:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил

- Ваше Високопреосвещенство, кое наложи назначаването на ваш викарий в Шумен?

- Викарий, това е помощник на владиката. Епископ Йоан е завършил аспирантура в Московската духовна академия, а докторат в Германия. Научните му интереси са в областта на пастирското богословие. Това е най-нужното сега за възпитанието на млади свещеници, за проповедите. Отколешна моя грижа бе да имам помощник, който да развива просветната мисионерска дейност на Българската православна църква в този прекрасен хубав наш български край.

Не винаги мога да бъда в Шумен на Възкресение Христово, например, и на другите големи празници, защото трябва да служа във Варна. Тук идвам на втория ден на Великден, а Шумен заслужава и на самото Възкресение литургията да води епископ, за да отпразнуват миряните по-тържествено този празник. Епископ Йоан е викарий не само за Шумен, а и за цялата епархия – Добрич, Търговище, Балчик, Велики Преслав, Нови пазар, Смядово.

Важно е да отбележа, че той е доктор на богословските науки. Като такъв ще може да преподава в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, да организира повече неделни училища – нещо, което е особено необходимо днес. И сега имаме неделни училища, но те са като килийните училища. Друго е да има вероучение като редовен предмет в българското училище. Дали ще се нарича той „Религия“, или по друг начин, това ще го реши Министерството на образованието и науката. В училищата е нужен редовен предмет, който да образова младите. Църквата не желае да прави когото и да е било вярващ, чрез вероучението. Целта на този предмет е да образова. Църквата си върши своето служение. Някои смятат, че ние искаме да се разтоварим от нашето задължение. Не е така. Държавата е длъжна да осигури религиозна просвета особено на младежта. Конституционно право е правото на образование, в това число и на религиозно. Ако държавата досега не го е направила, тя нарушава Конституцията, лишавайки своите граждани от информация. Необходимо е познание и за отделните вероизповедания.

- Има ли промяна след провеждането на националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще за нашите деца“?

- Разбира се. Необходими са взаимните срещи, на които да се уточни начинът, по който да се образоват младите. Когато има диалог, когато разберем за какво става дума, нещата ще потръгнат. Струва ми се, че някои са предубедени, поради липса на актуална и правилна информация за това какво искаме ние. Ще се превъзмогнат всички тези недоразумения и ще осъществим нужните контакти. Трябва да превъзмогваме дребните неща, да не се пречи за осъществяването на необходимата просвета за народа. Във Варна проведохме една конференция, съвместно с просветното министерство, на която стана ясно, че вече има готовност за диалог. Това е пътят, по който трябва да вървим.

Вестник „Шуменска заря”, Интервю на Светлин Пламенов с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

 

 

« предишна новинаследваща новина »