ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Трябва да се стремим към нравствено съвършенство“

06 декември 2010 15:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово преосвещенство Главиницки епископ Йоан

- Ваше Преосвещенство, с какви чувства приемате назначението си за викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил?

- Радвам се, че Негово Високопреосвещенство Световарненския и Великопреславски митрополит Кирил ме прие в своята богодарувана епархия, за да служа заедно със свещенството за слава на Бога, Отечеството и на ползу роду.

Чувствам се изпълнен с желание онези знания, които съм придобил в учебните заведения, да ги приложа на практика в Българската православна църква, в тази епархия на Негово Високопреосвещенство дядо Кирил. Ще имам възможност да служа Света литургия не само тук, в този великолепен храм в Шумен, а и в други храмове в епархията, разбира се, с благословението на митрополита. Така ще мога често да се срещам с миряните, да разговаряме по въпросите на вярата и да се стремим да живеем така, както Господ Иисус Христос е поръчал на Своите апостоли последователи.

Смисълът на християнския живот е всеки вярващ християнин да се стреми към пълно нравствено съвършенство, към богоуподобяване. В този силно вълнуващ за сърцето ми момент аз си спомням думите на великия светител св. Йоан Златоуст: „Епископът е длъжен да принадлежи на всички и да носи трудностите на всички”. (Беседа върху Деяния апостолски).

След хиротонията ми в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София пред всички обещах усърдно да работя на Божията нива и да принасям достоен плод, по мярката на моите сили, за полза на светата ни Църква и благочестивия ни народ, като изпълнявам евангелското задължение да бъда миротворец (Мат. 5:9), и като патриот на своето Отечество. Слава на Всемогъщия Бог, Който ми е дал живот, облякъл ме е в дрехата на спасението за служение в Неговата Една свята, вселенска и апостолска Църква, милостиво ме подпомага във всяко добро дело, и на Когото съм готов всепредано да служа до края на моя живот.

Амин!

- Как намерихте пътя към храма?

- Роден съм в София. Моите родители бяха дълбоко вярващи християни. Водеха ме често в Божия храм. Така обикнах Църквата и изявих желание да се уча в Духовната семинария, а по-късно и в Духовната академия. Приех монашество в светата Бачковска обител, а после имах възможност да служа при блаженопочиналия светостарозагорски митрополит Панкратий, с благословението на когото и с благословението на Светия Синод пожелах да се уча в Московската духовна академия. Там написах и защитих своята дисертация за св. Григорий Богослов. Той е почитан със своя свят живот и със своите творения, които се четат с внимание от вярващите - клир и народ - християни. После имах възможност да се уча в Германия, в Академията по социология и философия в Шварцвалд. Изучавайки немския език, се запознах със съчиненията на св. Амвросий Медиолански, който е известен не само със своя свят живот, но и със своите съчинения написани на богословска тема. Написах дисертация за учението на св. Амвросий за пастирското служение. Така с наученото от тези двама свети отци на Църквата, писали съчинения за пастирското служение, се радвам, че отново се върнах в България.

Вестник "Шуменска заря", Интервю на Светлин Пламенов с Негово преосвещенство Главиницки епископ Йоан

 

 

« предишна новинаследваща новина »