ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Трябва да се стремим към нравствено съвършенство“

06 декември 2010 15:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово преосвещенство Главиницки епископ Йоан

- Ваше Преосвещенство, с какви чувства приемате назначението си за викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил?

- Радвам се, че Негово Високопреосвещенство Световарненския и Великопреславски митрополит Кирил ме прие в своята богодарувана епархия, за да служа заедно със свещенството за слава на Бога, Отечеството и на ползу роду.

Чувствам се изпълнен с желание онези знания, които съм придобил в учебните заведения, да ги приложа на практика в Българската православна църква, в тази епархия на Негово Високопреосвещенство дядо Кирил. Ще имам възможност да служа Света литургия не само тук, в този великолепен храм в Шумен, а и в други храмове в епархията, разбира се, с благословението на митрополита. Така ще мога често да се срещам с миряните, да разговаряме по въпросите на вярата и да се стремим да живеем така, както Господ Иисус Христос е поръчал на Своите апостоли последователи.

Смисълът на християнския живот е всеки вярващ християнин да се стреми към пълно нравствено съвършенство, към богоуподобяване. В този силно вълнуващ за сърцето ми момент аз си спомням думите на великия светител св. Йоан Златоуст: „Епископът е длъжен да принадлежи на всички и да носи трудностите на всички”. (Беседа върху Деяния апостолски).

След хиротонията ми в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София пред всички обещах усърдно да работя на Божията нива и да принасям достоен плод, по мярката на моите сили, за полза на светата ни Църква и благочестивия ни народ, като изпълнявам евангелското задължение да бъда миротворец (Мат. 5:9), и като патриот на своето Отечество. Слава на Всемогъщия Бог, Който ми е дал живот, облякъл ме е в дрехата на спасението за служение в Неговата Една свята, вселенска и апостолска Църква, милостиво ме подпомага във всяко добро дело, и на Когото съм готов всепредано да служа до края на моя живот.

Амин!

- Как намерихте пътя към храма?

- Роден съм в София. Моите родители бяха дълбоко вярващи християни. Водеха ме често в Божия храм. Така обикнах Църквата и изявих желание да се уча в Духовната семинария, а по-късно и в Духовната академия. Приех монашество в светата Бачковска обител, а после имах възможност да служа при блаженопочиналия светостарозагорски митрополит Панкратий, с благословението на когото и с благословението на Светия Синод пожелах да се уча в Московската духовна академия. Там написах и защитих своята дисертация за св. Григорий Богослов. Той е почитан със своя свят живот и със своите творения, които се четат с внимание от вярващите - клир и народ - християни. После имах възможност да се уча в Германия, в Академията по социология и философия в Шварцвалд. Изучавайки немския език, се запознах със съчиненията на св. Амвросий Медиолански, който е известен не само със своя свят живот, но и със своите съчинения написани на богословска тема. Написах дисертация за учението на св. Амвросий за пастирското служение. Така с наученото от тези двама свети отци на Църквата, писали съчинения за пастирското служение, се радвам, че отново се върнах в България.

Вестник "Шуменска заря", Интервю на Светлин Пламенов с Негово преосвещенство Главиницки епископ Йоан

 

 

« предишна новинаследваща новина »