ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на храма към Руското подворие в София в деня на св. Николай Чудотворец

06 декември 2010 18:14, Българска Патриаршия
Празник на храма при Руското подворие в София

И тази година на 6 декември - деня, в който честваме св. Николай, архиепископ на гр. Мира в малоазийската област Ликия и велик чудотворец, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим даде израз на своята отеческа любов към свещенството и енориашите при храма към Руското подворие в София и Руската православна църква, като изпрати архиерей на БПЦ, който да оглави празничната богослужба. С благословението на Светейшия патриарх Максим светата Литургия в храма, носещ името на свети Николай, бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужение с архиерея бяха архим. Теофан, йеромонах Зотик (Гаевски) - и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия и предстоятел на храма, ставроф. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква в България, и храмовото свещенство - ик. Симеон Минчев, прот. Николай Нешков, дякон Сава Кокудев.

В този ден към църковните служители при храма се присъедини и нов четец на име Иван, над когото еп. Наум извърши пострижение и изпроси в молитва Божието благословение.

По време на богослужбата апостолското четиво и литургийното евангелие бяха прочетени на църковнославянски и на новобългарски език.

Като цитира думите на св. ап. Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им”, в своето слово Стобийският еп. Наум каза, че тези думи особено важат днес, когато честваме един от най-великите учители и наставници на светата ни Църква св. Николай Мирликийски. Заради особената ревност, с която св. Николай отстоявал светата православна вяра и светостта на неговия богоугоден живот, превърнал го в образец на кротостта и въздържанието за всеки християнин, Църквата неслучайно го величае като „правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието”. Като припомни непоклатимата вяра, ревностното подвижничество и ненатрапчивото добротворство на Божия угодник, еп. Наум призова присъстващите да подражават във всичко на св. Николай и така да благоугодят Богу. (Цялото слово четете по-долу).

Накрая той преподаде първосветителските благопожелания на Светейшия патриарх Максим и още веднъж изпроси, по застъпничеството на патрона на храма – св. Николай, Божието благословение над този храм и над всички, които с вяра, упование и молитва влизат в него.

С преизпълнено със синовна благодарност сърце йером. Зотик благодари на Предстоятеля на БПЦ за неизменната отеческа грижа за енорията при храма към Руското подворие в София, на епископ Наум, украсил с архиерейското си служение празничната богослужба, на отец Опря за братската съпричастност в радостта на празника и на всички взели не само молитвено, но и евхаристийно участие в богослужението.

Прозвучаха многолетствия за предстоятелите на Руската и на Българската православна църква, църковното изпълнение и честващия днес своя личен празник прот. Николай Нешев, който получи цветя и поздравления както от предстоятеля на храма йером. Зотик, така и от многобройните си духовни чеда.

 

 

Снимки

Празник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в СофияПразник на храма при Руското подворие в София

Файлове

Microsoft Word Document
« предишна новинаследваща новина »