ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Никулден в с. Челопеч

06 декември 2010 19:47, Ловчанска митрополия
Вечерня в Етрополе

В село Челопеч се намира един от древните храмове в Ловчанска епархия. Сведенията за него датират още от 1638 г., не са запазени сведения за по-ранен период. До 2006 г. селската черквичка споделя нерадостната съдба на много други селски храмове: полусрутен покрив, прогнили черчевета, повреден иконостас и стенописи - една много тъжна гледка.

За щастие, местните хора решават, че е недопустимо храмът им да пустее и да се руши, и предприемат инициатива за възстановяването му. На техния подтик реагира рудодобивното дружество "Челопеч Майнинг", което възстановява храмовата сграда и камбанарията, реставрира старинния иконостас, инсталира модерно лъчево отопление и решава да бъдат възстановени старите стенописи, скрити от такива от по-ново време.

За да извърши чина на обновението на черквата, за празника в с. Челопеч пристигна Ловчанският митрополит Гавриил.

Вечерта преди това той беше в гр. Етрополе, където също много почитат св. Николай и в негова чест са издигнали параклис.

Владиката в словото си към вярващите обърна внимание на чудесата, извършени от великия светия и призова: любовта, която е в основата на връзката ни с Бога и неговите светии, да не оскъднява.

 

 

Снимки

Вечерня в ЕтрополеВечерня в ЕтрополеВечерня в ЕтрополеВечерня в ЕтрополеПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечОтец Антоний, завеждащ храма в ЧелопечОтец Емил, игумен на Етрополския манастирПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. ЧелопечПразникът в с. Челопеч
« предишна новинаследваща новина »