ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Николай вдъхнови Открит урок по Религия в столичното 20 ОУ "Тодор Минков"

07 декември 2010 16:45, д-р Десислава Панайотова
Открит урок в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец

По инициатива на г-жа Руска Тошева, преподавател по Религия в 20 ОУ „Тодор Минков”, гр. София, празникът на св. Николай на 6 декември 2010 г. бе възторжено отбелязан от учениците от ІІ „в” клас с Открит урок. Той бе проведен в специалния кабинет по Религия в присъствието на преподаватели, гости и журналисти. С благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ бе представена от д-р Десислава Панайотова. Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се включи в лицето на свещ. Божидар Маринов и семинаристи. От Столична община за празничния час по Религия дойде г-жа Ирен Николова, главен експерт към Дирекция „Образование”. Всички гости и медийни представители с вълнение проследиха великолепно подготвения от г-жа Тошева мултимедиен урок, както и активното, радостно участие на децата в него. Детските ръчички не спираха да се вдигат, а децата, в желанието си да покажат колко много са научили за Бога, за Неговите угодници, за библейската история и за чествания светия, се надпреварваха да отговарят на учителските въпроси, които умело насочваха сърдечните им мисли към темата за взаимопомощта, за добрите дела на любовта, за това, което ни прави истински човеци.

Поздрав към малките си съученици отправиха по-големите - четвъртокласниците от вокална училищна група "Рая", които им подариха прекрасните си и духовно изпяти изпълнения на "Господи воззвах" и "Богородице Дево", с което дадоха пример за това колко напред можеш да отидеш, когато изучаваш предмета Религия с желание, усърдие и дръзновение.

В края на часа всички ученици заслужено бяха наградени с иконки и подаръчета, а о. Божидар подари на кабинета по Религия света Библия от името на ректора на СДС „Св. Йоан Рилски” ставрофорен иконом Захарий Дечев.

По покана на г-жа Красинка Доганджийска, директор на 20 ОУ, в дирекцията се проведе среща с гостите, по време на която бяха обменени идеи относно възпитателната значимост на обучението по Религия. Г-жа Николова заяви категоричното желание на Столична община тази учебна дисциплина да стане част от редовните занимания на учениците в цяла България. Г-жа Доганджийска сподели, че в 20 ОУ Религия се изучава като ЗИП от десет години във всички класове от І до ІV, а като СИП - в V и VІ клас. Тя отбеляза, че родителите записват децата си да изучават Православие независимо от религиозната им принадлежност – в класовете има мюсюлманчета, протестантчета, ученици от нерелигиозни семейства, а от 2000 г. досега е имало само 4-5 случая на отказ от страна на родители техните деца да изучават Религия. Директорката на училището г-жа Доганджийска подчерта, че православната духовност и култура е основоположна част от националната ни култура и идентичност и в този смисъл следва да се познава задълбочено от абсолютно всички деца на България.

Всички се съгласиха с мнението на г-жа Панайотова, че взаимодействието между Църквата и училището все повече трябва да се засилва, което би било и признак за нормализацията и възраждането на нашето общество. Бе възприето предложението 20 ОУ „Тодор Минков” в лицето на неговия директор, педагози и ученици да стане активен партньор на Църквата в нейните усилия за духовно преобразяване на образователната ни система.

За да бъдат децата ни истински човеци и достойни българи!

Снимки: Миролюб Лютаков

 

 

Снимки

Открит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски ЧудотворецОткрит урок в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »