ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в гр. Рила

07 декември 2010 22:35, Софийска митрополия
Начало на св. Литургия

С архиерейска св. Литургия и офикия бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. Рила. Градът в подножието на Рилската св. обител е едно от последните селища, които влизат в диоцеза на Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия в чест на Мирликийския Чудотворец бе оглавена от двама епископи - Техни Преосвещенства Адрианополски еп. Евлогий - игумен на Рилската св. обител, и Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиереите в богослужбата взеха участие архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия - протойерей Георги Паликарски, протойерей Димитър Димитров - енорийски свещеник на с. Стоб, протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на столичния храм „Св. Параскева”, свещеник Стефан Костов – предстоятел на храма, йеродякон Макарий от Рилското братство и дякон Петър Симеонов от София.

На празничното богослужение присъстваха кметът на града г-н Георги Кабзималски, дарители на храма, кметски служители и много жители.

Храмът в гр. Рила представлява голяма трикорабна базилика с интересна вътрешна архитектура и стенописи. Той е построен през 1885 г. с помощта на местни жители (както гласи един надпис на външната страна на храма) и с дарения на сдружение „Орач”, сформирано по онова време от земеделци. Осветен е през 1892 г. в присъствието на цар Фердинанд. В него се вижда майсторството на иконографите от Самоковската школа, както и изяществото в творбите на известния дърворезбар Алекси Рилски.

В църквата има икона на Божията майка „Троеручица”, поставена на проскинитарий, която се почита от местните като чудотворна. Затова свидетелстват и нанизите от различни по вид и големина златни пендари, окачени върху образа.

Вдъхновено празнично слово за св. Николай произнесе Знеполският еп. Йоан. В него той каза:”Свети Николай беше помощ за сираци и вдовици, беше крепост за онези, които бяха нападнати от различни изкушения и беди. Той познаваше човешката душа и като архипастир се молеше пред Бога за своето паство, когато изпадне в беди и нещастия. Днес, повече от 16 века след неговата смърт, св. Николай се явява защитник не само на моряци и вдовици, а и на всички, които с искрена молитва прибягват към неговия молитвен покров. Той даде и дава пример и днес как да живеем, как да се трудим, как да имаме дръзновение в своя духовен живот и как да умираме с вяра в Христа”.

По време на св. Литургия Знеполският епископ Йоан отличи с офикия „протойерей” свещеник Стефан Костов, който вече двадесет години се е посветил на пастирско служение. Новият протойерей Стефан Иванов Костов завършва през 1987 г. Софийската духовна семинария ”Св. Йоан Рилски”, гара Черепиш, а след това през 1994 г. успешно се дипломира в Богословския факултет на СУ. Ръкоположен е през март 1990 г. за дякон, а месец след това и за свещеник. След кратък обучителен богослужебен стаж той е въдворен за енорийски свещеник в гр. Рила, където вече двадесет години духовно обгрижва рилчани.

В края на литургията Адрианополският епископ Евлогий (който в началото на утринното богослужение подари от името на Рилското братство напрестолно Евангелие за храма) благодари за любезната покана на викария на Софийска св. митрополия и енорийския свещеник и пожела на жителите на гр. Рила: здраве, благопреуспяване и духовно успевание. Той сподели, че молитвата му в този празничен ден е била към св. Николай и към Рилския Чудотворец, които молил да бдят и занапред над града. (През последните дни обилните дъждове са били повод за много притеснения и безпокойство, но са били преодолени, както казват местните „не без Божия помощ”).

Рилският игумен ги призова по-често да посещават достолепния и красив храм, построен с лептата на техните предшественици: ”Защото тези, които посещават Божия храм, ще получат Божието благословение не само за себе си, но и за своите чеда, за своите родственици и близки. Да слушате словото Божие, да го благовестите в семействата си и да го изпълнявате” - ги прикани още той.

По църковна традиция след св. Литургия бе извършен водосвет и новият протойерей раздаде нафора, а епископите поръсиха множеството християни за здраве и благополучие.

След духовното тържество в гр. Рила Знеполският епископ Йоан се отправи към Рилската св. обител, за да се поклони на мощите на св. Йоан Рилски. Там бе приет на братско посещение от Адрианополския еп. Евлогий, игумен на манастира.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, гр. РилаХрам „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, гр. РилаВходът на храмаХрам „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, гр. РилаХрамов празник в гр. РилаОтец Стефан КостовПевците Адрианополски еп. Евлогий Храмов празник в гр. Рила Двамата епископи в началото на св. ЛитургияХрамов празник в гр. Рила Отец Георги ПаликарскиВеликият входАдрианополски еп. ЕвлогийСвещенослужителитеВеликият входПевцитеХрамов празник в гр. Рила "Тебе поем...""Тебе поем..."Чудотворната икона "Троеручица"Стенопис в храма Знеполски еп. ЙоанОфикия ОфикияОфикияОфикияОфикияБлагословение от епископитеХрамов празник в гр. Рила Адрианополски еп. ЕвлогийЗнеполски еп. ЙоанПротойерей Стефан КостовЙеродякон МакарийЗнеполски еп. ЙоанВодосветВодосветВодосветЕп. Евлогий поръсва кмета на гр. РилаРилската св. обител
« предишна новинаследваща новина »