ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на Светоелисаветинския манастир от гр. Минск, Беларус, в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий"

07 декември 2010 21:15, Софийска митрополия
Старецът Софроний Сахаров със сестри от Светоелисаветинския манастир и монаси

На 7, 8 и 9 декември в салона на Енорийския център на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (на Женския пазар) своята поредна изложба на книги, дискове, утвари и облачения представя манастирът „Св. Елисавета” от Минска епархия на Руската православна църква.

Манастирът носи името на руската велика княгиня Елисавета Фьодоровна, родена в семейството на херцога на Хесен-Дармщат Лудвиг ІV и на принцеса Алис – дъщеря на английската кралица. Омъжена династически за великия руски княз Сергей Александрович, света Елисавета открила Православието и за всеобщо изумление така всеотдайно му се посветила, че станала всеобщ пример за благочестие. Всеблагият Бог я удостоил и с венеца на мъченичеството – когато през април 1918 г., на третия ден след Пасха, Великата княгиня била арестувана. През нощта на празника, посветен на придобиването на мощите на преподобния Сергий Радонежки, св. Елисавета заедно с инокинята Варвара и други арестувани била хвърлена в дълбока шахта.

Мощите на светицата, заедно с тези на инокиня Варвара са пренесени и погребани в Йерусалим на Елеонската планина. По свидетелството на архимандрит Антоний и други присъстващи при откриването им, от тях се разнесло благоухание на мед и жасмин.

Днешният манастир край Минск е девически с повече от 100 сестри, с много работилници, в които работа и утеха в послушание намират много вярващи. В манастира се рисуват икони, шие се богослужебно облачение, произвеждат се утвари.

В Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий” (на Женския пазар) изложба на Светоелисаветинското сестричество се организира за трета поредна година по покана на предстоятеля на храма свещеноиконом Александър Величков и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Текст: Руси Русев
Снимки: Светоелисаветинският манастир

 

 

Снимки

Великата княгиня Елисавета ФьодоровнаБеседа за работещите в манастира и поклонницитеМонахиня от Светоелисаветинския манастир
« предишна новинаследваща новина »