ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на Светоелисаветинския манастир от гр. Минск, Беларус, в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий"

07 декември 2010 21:15, Софийска митрополия
Старецът Софроний Сахаров със сестри от Светоелисаветинския манастир и монаси

На 7, 8 и 9 декември в салона на Енорийския център на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (на Женския пазар) своята поредна изложба на книги, дискове, утвари и облачения представя манастирът „Св. Елисавета” от Минска епархия на Руската православна църква.

Манастирът носи името на руската велика княгиня Елисавета Фьодоровна, родена в семейството на херцога на Хесен-Дармщат Лудвиг ІV и на принцеса Алис – дъщеря на английската кралица. Омъжена династически за великия руски княз Сергей Александрович, света Елисавета открила Православието и за всеобщо изумление така всеотдайно му се посветила, че станала всеобщ пример за благочестие. Всеблагият Бог я удостоил и с венеца на мъченичеството – когато през април 1918 г., на третия ден след Пасха, Великата княгиня била арестувана. През нощта на празника, посветен на придобиването на мощите на преподобния Сергий Радонежки, св. Елисавета заедно с инокинята Варвара и други арестувани била хвърлена в дълбока шахта.

Мощите на светицата, заедно с тези на инокиня Варвара са пренесени и погребани в Йерусалим на Елеонската планина. По свидетелството на архимандрит Антоний и други присъстващи при откриването им, от тях се разнесло благоухание на мед и жасмин.

Днешният манастир край Минск е девически с повече от 100 сестри, с много работилници, в които работа и утеха в послушание намират много вярващи. В манастира се рисуват икони, шие се богослужебно облачение, произвеждат се утвари.

В Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий” (на Женския пазар) изложба на Светоелисаветинското сестричество се организира за трета поредна година по покана на предстоятеля на храма свещеноиконом Александър Величков и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Текст: Руси Русев
Снимки: Светоелисаветинският манастир

 

 

Снимки

Великата княгиня Елисавета ФьодоровнаБеседа за работещите в манастира и поклонницитеМонахиня от Светоелисаветинския манастир
« предишна новинаследваща новина »