ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощно бдение в храм „Св. Николай”, гр. Разград

08 декември 2010 11:01, Русенска митрополия
Всенощно бдение в Разград

На 5 декември, в навечерието на Никулден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит заедно с Месемврийския епископ Яков, Тивериополския епископ Тихон и голям брой духовници отслужи всенощно бдение в храм „Св. Николай”, гр. Разград. Песнопенията от вечернята, петохлебието и утренята изпълни световноизвестният Патриаршески смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски”, гр. София, с диригент доц. Димитър Димитров.

Множеството християни дошли в храма, който тази година навършва 150 години от построяването му, имаха възможност да се поклонят на мощи на св. Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец. Свeтите мощи са дар за храма от духовник, пожелал анонимност, който изпитва голяма любов към православния български народ.

На 12.07.1947 г. по решение на Св. Синод в този храм е възведен в архимандритско достойнство Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

Най-големият храм в Русенска епархия е построен за рекордния срок от четири месеца (6 април - 7 август 1860 г.). За построяването му са били изразходвани 78 974 гроша. Майстор на храма е бил хаджи Станчо от гр. Русе. Кубето му и камбанарията са построени по-късно - през 1905 и 1908 година. Изографисването е станало през 1933-1934 г. и струвало 300 000 лв.

През тези 150 г. и днес храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” е бил и е истински духовен стожер за всички онези, които са търсили просвещение за своите души и сърца със спасителната Христова светлина и божествена Истина.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Радка Минчева, Ангел Младенов

 

 

Снимки

Всенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в РазградВсенощно бдение в Разград

Аудио

Слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »