ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

150 години храм “Св. Николай”, гр. Разград

08 декември 2010 11:40, Русенска митрополия
Никулден в Разград

На 6 декември, Никулден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с преосвещените епископи Яков Месемврийски и Тихон Тивериополски отслужи празнична св. Литургия по случай храмовия празник на църквата в гр. Разград. В богослужението взеха участие и архим. Емилиан, ик. Георги Иванов Георгиев - архиерейски наместник на Разградска духовна околия, прот. Валентин Лазаров - архиерейски наместник на Поповска духовна околия, ик. Георги Петров Георгиев, свещ. Дмитрий Терзи, свещ. Михаил Михайлов, свещ. Димитър Димитров и дякон Кирил Синев.

По време на богослужението вярващите благоговейно се покланяха на мощите на св. Николай.

Песнопенията от архиерейската св. Литургия изпълни световноизвестният Патриаршески смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски”, гр. София, с диригент доц. Димитър Димитров (брат на митрополит Неофит).

Проповед за св. Николай Мирликийски Чудотворец прочете г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

В края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна към вярващите с думите: „Прекрасният велелепен храм на св. Николай Мирликийски в гр. Разград отбелязва 150 години от своето основаване. Това говори за богатата духовна сила на нашия народ и на жителите на Разград, които преди 150 години за четири месеца са издигнали този величествен храм и са вложили сърцето си и любовта си, и вярата си в неговото изграждане, поддържане, а и до ден-днешен с усилията на всички, от които зависи доброто обгрижване на този храм, са дали своята лепта, за да бъде в такова благолепие, в каквото го виждаме сега. Радваме се и благодарим на официалните лица, които присъстват на нашето тържество, на г-н областния управител, на г-н зам.-кмета Цонев, на всички, които обичат да се молят в този храм, да се радват на Божията благодат и на осенението на Св. Дух в светите тайнства”. Архиереят благодари на преосвещените епископи, взели участие в богослужението и на „прекрасния и световноизвестен наш църковен хор при храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Специално приветствие по случай годишнината на храма беше изпратил кметът на Разград г-н Денчо Бояджиев, в което се казва: „През всичките тези години храмът е имал особено място в живота на града и на неговите жители, като храм на християнската добродетелност и благочестивост. В добри и лоши дни, в празник и делник те са идвали тук, за да потърсят опора в нещастието, да споделят празника, да помолят опрощение за човешките си слабости, или просто да останат насаме с най-сакралните си мисли пред очите на Бога. Днес повече от всякога Разград има нужда от своя храм и от духовна подкрепа. Той е особено нужен за младите хора, за да научат благочестивите истини и моралните ценности на християнството и да не загубят посоката и своята идентичност”.

Поздравителен адрес беше прочетен и от председателя на Общинския съвет в Разград г-н Добрин Добрев: „През годините църквата е пазителка на християнския дух и добродетели. И днес, както и през вековете, вярата е тази, която ни прави силни и мъдри, която ни дава сили да се борим и да успяваме в живота. Църквата е тази, която е опората на всички, които са потърсили нейната искра на надеждата и вярата в доброто”.

Архиерейският наместник се обърна с благодарствено слово, в което каза: „Вярата е нещо уникално, когато човек я търси със сърце и разум. Всякога в бъднините до свършека на света да пазим този храм и вярата си заради нашето вечно спасение. Бог цени душата. Затова се призовава на всяка една богослужба да се върнем към корена на нашата православна християнска българска вяра. Тя е тази, която ни е спасила, тя е тази, която ни е съхранила, тя е тази, която ще ни спаси и във вековете”. Специални благодарности ик. Георги Георгиев изрази към Община- Разград и множеството спонсори, спомогнали за достойното отбелязване на годишнината на храма.

Духовниците осветиха донесените приношения от риба.

След това всички вярващи, предвождани от хоругви, светите мощи на св. Николай, свещениците, епископите и архиерея, извършихме тържествено литийно шествие около храма, изпълнявайки тропари.

Пред храма митрополит Неофит благодари сърдечно на органите на реда, които се погрижиха всичко да премине благочинно.

По време на братската агапа презвитерата на ставр. ик. Евгени Дечев от гр. Кубрат прочете негово стихотворение, посветено на Никулден. Прозвучаха многолетия за всички взели активно участие в организацията на храмовия празник.

Честит имен ден на всички именници!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Никулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградНикулден в РазградСтихотворение

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »