ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на храм „Св. Николай” в с. Красен

08 декември 2010 13:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

На 6 декември 2010 г. – Никулден, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан отслужи своята първа самостоятелна св. Божествена литургия като викарен епископ на Варненска и Великопреславска св. митрополия. Той почете храмовия празник на 150-годишния храм (един от най-старите в епархията) „Св. Николай Чудотворец” в село Красен. В съслужение с епископ Йоан бяха архим. Гервасий, игумен на манастира „Св. вмчца Марина” и архиерейски наместник на Добричка духовна околия, отец Тодор Тодоров, председател на църковното настоятелство на празнуващия храм, свещеник Петър Димитров и йеродякон Марк от манастира „Св. вмчца Марина”.

Храмът е един от малкото, построени със специалното разрешение на Русенския турски валия (областен управител) през 1860 година. Тогава председател на църковното настоятелство бил свещеник Ненчо Несторов.

В храма се пазят две реликви от това време - едно напрестолно евангелие, което е печатано специално за о. Ненчо (има надпис на книгата), и съхраняваният в олтара дръвник, на който е бил обезглавен от турците отец Тодор (не се знае фамилията му).

Камбаните на храма са още една забележителност. Те са дарение от Руската църква. Направени са в гр. Киев и са с изключително напевен и ясен звън, който се чува и в съседните села.

Текст: Мария Стойкова, по информация на свещеник Петър Димитров

 

 

Снимки

Икона на 150 г.Икона на 150 г.
« предишна новинаследваща новина »