ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод на БПЦ от 12 ноември 2010 г.

11 декември 2010 14:10, Българска Патриаршия

След като изслуша Писмо на Пловдивския митрополит Николай, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Георги Николов Димитров от град София за енорийски свещеник на вакантна енория в Пловдивска епархия,

Светият Синод Р Е Ш И:

На основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ дава благословение Георги Николов Димитров от град София да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Пловдивска епархия.

+++

По повод настъпващата 2011 г. на своето заседание Светият Синод Р Е Ш И:

Възлага на г-н Борис Маринов, сътрудник на ЦИАИ, да изготви и представи на вниманието на Св. Синод списък с предстоящите през 2011 г. юбилейни годишнини.

+++

През март 2011 г. се навършват 40 години от блажената кончина на Българския патриарх Кирил. По този повод в Св. Синод е постъпило предложение от Пловдивския митрополит Николай за отбелязване на годишнината на 07. 03. 2011 г. Във връзка с неговото предложение Светият Синод Р Е Ш И:

На 3 март 2011 г. следобед епархийските митрополити пристигат в гр. Пловдив и биват настанени в хотел.

На 4 март 2011 г., от 9.00 ч., се провежда научна конференция, посветена на блаженопочиналия патриарх Кирил, след което се освещава паметник в негова чест, а по-късно същия ден се открива фотоизложба, посветена на приноса му за запазване на българските евреи по време на Втората световна война.

На 5 март 2011 г., в Бачковската св. обител, епархийските митрополити отслужват св. Божествена литургия с панихида. Проповед ще бъде произнесена от Браницкия епископ Григорий, втори викарий на Софийския митрополит.

+++

Светият Синод Р Е Ш И:

Във връзка с исканията на различни частни лица и организации за строителство на православни храмове синодалните юристи да подготвят писмо до директора на Дирекция "Вероизповедания" г-н Емил Велинов, в което да се посочи, че Св. Синод настоява такива инициативи да се осъществяват само с разрешение и в съгласуваност с епархийските митрополити по места.

 

 

« предишна новинаследваща новина »