ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод на БПЦ от 12 ноември 2010 г.

11 декември 2010 14:10, Българска Патриаршия

След като изслуша Писмо на Пловдивския митрополит Николай, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Георги Николов Димитров от град София за енорийски свещеник на вакантна енория в Пловдивска епархия,

Светият Синод Р Е Ш И:

На основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ дава благословение Георги Николов Димитров от град София да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Пловдивска епархия.

+++

По повод настъпващата 2011 г. на своето заседание Светият Синод Р Е Ш И:

Възлага на г-н Борис Маринов, сътрудник на ЦИАИ, да изготви и представи на вниманието на Св. Синод списък с предстоящите през 2011 г. юбилейни годишнини.

+++

През март 2011 г. се навършват 40 години от блажената кончина на Българския патриарх Кирил. По този повод в Св. Синод е постъпило предложение от Пловдивския митрополит Николай за отбелязване на годишнината на 07. 03. 2011 г. Във връзка с неговото предложение Светият Синод Р Е Ш И:

На 3 март 2011 г. следобед епархийските митрополити пристигат в гр. Пловдив и биват настанени в хотел.

На 4 март 2011 г., от 9.00 ч., се провежда научна конференция, посветена на блаженопочиналия патриарх Кирил, след което се освещава паметник в негова чест, а по-късно същия ден се открива фотоизложба, посветена на приноса му за запазване на българските евреи по време на Втората световна война.

На 5 март 2011 г., в Бачковската св. обител, епархийските митрополити отслужват св. Божествена литургия с панихида. Проповед ще бъде произнесена от Браницкия епископ Григорий, втори викарий на Софийския митрополит.

+++

Светият Синод Р Е Ш И:

Във връзка с исканията на различни частни лица и организации за строителство на православни храмове синодалните юристи да подготвят писмо до директора на Дирекция "Вероизповедания" г-н Емил Велинов, в което да се посочи, че Св. Синод настоява такива инициативи да се осъществяват само с разрешение и в съгласуваност с епархийските митрополити по места.

 

 

« предишна новинаследваща новина »