ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод на БПЦ от 1 декември 2010 г.

11 декември 2010 15:47, Българска Патриаршия

В израз на своята загриженост за по-доброто функциониране на Софийската духовна семинария

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Пловдивския митрополит Николай да ръководи, обгрижва и контролира дейността на ректора, учителите, възпитателите в СДС "Св. Йоан Рилски", както и да извършва редовни посещения и проверки в Семинарията.

+++

Във връзка със смяната на ръководството на СДС "Св. Йоан Рилски"

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде извършена финансова ревизия до настоящия момент в СДС "Св. Йоан Рилски" от началник отдел ВФК при Св. Синод Вихрен Михайлов, за което да бъде издадена заповед, подписана от Българския патриарх.

+++

Поради изтичане на едногодишния изпитателен срок на Атанас Димитров, фотограф при официалния интернет-сайт на БПЦ,

Светият Синод Р Е Ш И:

Договорът на Атанас Димитров да бъде подновен.

+++

Поради навършване на кръгли годишнини на проф. протопрезвитер Николай Шиваров (80 години), проф. Славчо Вълчанов (70 години) и г-н Иван Праматаров (70 години).

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъдат наградени:

проф. протопр. Николай Шиваров - с ордена на БПЦ "Св. св. Кирил и Методий" - І степен;

проф. Славчо Вълчанов - с ордена на БПЦ "Св. Климент Охридски" - І степен;

г-н Иван Праматаров - да бъде удостоен с отличието "протопсалт".

+++

След като разгледа Писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, с известие по молба на българи, живеещи в Република Коми, на територията на Сивтивкарска и Воркутинска епархия на Руската православна църква, и в съгласие с епископ Питирим, eпархийски архиерей, да бъде разгледан въпросът за командироването в град Сивтивкар на клирик на Българската патриаршия за пастирска работа с представителите на българската диаспора, под омофора на местния правоправещ архиерей,

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Ловчанския митрополит Гавриил да посети Москва и да осъществи среща с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, на която да бъде разискван въпросът за изпращането на български клирик в град Сивтивкар. След това митрополит Гавриил да посети град Сивтивкар и да проведе разговор с епископ Питирим, както и да осъществи среща с българите, живеещи там, за уточняване на всички въпроси относно настаняването, издръжката и бъдещата дейност на определения за Сивтивкарска епархия свещеник на БПЦ.

+++

Св. Синод изслуша Писмо на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий от Сръбската православна църква, с благодарност за посещението му в България, по покана на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, и участието му в богословската конференция "Исихастката традиция и съвременният църковен живот", проведена в рамките на Седмицата на Православната книга в град Варна. В писмото се изразява и радост от проведената среща на митрополит Амфилохий с Българския патриарх.

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

+++

След като обсъди докладни записки на гл. секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, относно реализирането на проекта за издигане на Паметник на св. Киприан в Москва, както и за среща на българския посланик в Москва Пламен Грозданов със сътрудник на ОВЦС Андрей Хощев,

Светият Синод Р Е Ш И:

Организационният комитет за поставянето на Паметник на св. Киприан в гр. Москва да изпрати по имейл снимка на Паметника на св. Киприан, която да бъде представена в заседание на Светия Синод за одобрение.

+++

Във връзка с предстоящата традиционна Панихида за блаженопочиналите предстоятели, архиереи и дарители на БПЦ

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя свещеник Антоний Милушев, ефимерий в ПКСХП "Св. Александър Невски", да отслужи св. Божествена литургия в Синодалния параклис "Св. цар Борис" на 12.ХІІ. т. г. от 8,00 ч. сутринта, след което Българският патриарх и архиереи на БПЦ ще отслужат Панихида за блаженопочиналите предстоятели, архиереи и дарители на БПЦ.

 

 

« предишна новинаследваща новина »