ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за загиналите в боевете край Плевен бе отслужена в Москва

11 декември 2010 19:40, Българска Патриаршия
Панихида за загиналите в боевете край Плевен  в Москва

Повече от 100 човека са взели участие в отбелязването на поредната годишнина от битката край Плевен, определила изхода на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Сред тези, които са дошли в параклиса при Илинските врати, били представители на администрацията на президента на Руската федерация, на правителството, на Въоръжените сили, сътрудници при посолството на България и представители на московската общественост.

В параклиса - паметник на падналите в боя край Плевен гренадири, викарият на Московска епархия епископ Дмитровский Александър отслужил панихида. На епископа съслужили протойереите Александър Салтиков, Александър Добродеев, Арсений Тотев. Молитвено участие в панихидата взел Проватският епископ Игнатий, представител на Българската православна църква при Московската патриаршия.

Обръщайки се към събралите се, епископ Александър подчертал, че възпоменанието за героите от Руско-турската война станало в Москва, "започвайки от 1998 година, добра традиция, която укрепва връзката между братските народи на Русия и България". Той добави също, че "доблестните руски войни донесли на балканските народи не само свобода от турското иго, но и възможност свободно да изповядват православната вяра".

Присъстващият на церемонията президент на Скобелевския комитет летец-космонавт Алексей Леонов отбелязал, че "в България паметници на героите от Руско-турската война може да се срещнат почти във всяко селище, докато у нас паметта за това събитие, определило съдбата на Европа, почти е забравена". Леонов предложил в Москва да се издигне паметник на генерал Скобелев, чийто пълководчески талант изиграл най-голямо значение във войната за освобождение на България.

На свой ред, съветникът в посолството на Република България Иван Костадинов поблагодарил на тези, които дошли да почетат паметта на загиналите герои, и подчертал, че "е невъзможно да се забрави подвигът на обикновените руски войници, които безкористно са отдали своя живот за събратята си по вяра". "Тази славна страница на историята не просто обединява нашите народи – тя ни дава пример за мъжество, дава сили на българския народ да бъде достоен за тази свобода, за която са се борили нашите предци в течение на 500 години"- заключил той.

Било огласено също приветствие от председателя на Комитета по делата на обществените обединения и религиозни организации към руския парламент Сергей Попов.

Източник: Благовест-Инфо
Превод: свещ. Йоан Карамихалев

 

 

« предишна новинаследваща новина »