ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две нови книги в духовната съкровищница на Българската православна църква

14 декември 2010 16:09, Сливенска митрополия
Две нови книги в духовната съкровищница на Българската православна църква

Тази есен Синодално издателство на БПЦ подготви за печат две нови книги на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Това са книгите: ”Послания, слова и речи”, второ допълнено издание и ”Бисери от духовната съкровищница на светите отци” – втора част.

Предлагаме на богопросветените читатели част от предговора към всяка една от тях:

”Преди 15 години излезе книгата ми ”Послания, слова и речи”, която отдавна вече е изчерпана. След няколко месеца се навършват 50 години, откакто съм приел монашество. По този повод е настоящото второ допълнено издание на книгата, към която, вярвам, ще проявят интерес много епархиоти. Благодарен съм на Бога, че ми помага в епархийските дела и ми дава сили да изпълнявам, доколкото е възможно, своето трудно служение. Тази книга обхваща различни области от живота, но крайната ми цел е да бъда близко до клира и православните християни в Сливенска епархия”, пише Негово Високопреосвещенство към първата книга.

”Преди една година излезе от печат първата част на ”Бисери от духовната съкровищница на светите отци”, посрещната добре от православните християни. Това ми даде надежда да преведа и част от 11 и 12 том от ”Съкровищницата на духовната мъдрост”. Духовното четиво винаги влияе положително върху душата на човека. Сложна, трудна и продължителна е духовната борба – казва митрополит Йоаникий.- Тя изисква не само напрежение и трезвение, но и усилия срещу самия себе си. Затова творенията на светите отци са ценно духовно ръководство, което улеснява и подпомага духовната битка”, завършва митрополитът.

Книгите се разпространяват безплатно в Сливенска епархия.

 

 

Снимки

Две нови книги в духовната съкровищница на Българската православна църква
« предишна новинаследваща новина »