ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Трънска духовна околия бяха раздадени библии в чест на Рождество Христово

16 декември 2010 12:02, Софийска митрополия
Протойерей Дамян Делов раздава православни библии в Община Трън

На 15 декември т. г. в чест на светлия празник Рождество Христово в Трънска духовна околия, Софийска епархия, бяха раздадени десетки православни библии. Това начинание бе по инициатива на архиерейския наместник на Трънска духовна околия протойерей Дамян Делов и бе осъществено със съдействието на фондация „Приятели на България”, която е благотворителна международна фондация и една от издаделските й програми включва издаването на Библия за малки и големи в многохиляден тираж. Библиите, които бяха раздадени в Трънска околия, са луксозно издание на синодалния превод и се разпространяват безплатно сред българските обществени и административни учреждения, училища и регионални дирекции на полицията.

Протойерей Дамян Делов, придружен от о. Георги Иванов, енорийски свещеник на гр. Сливница, и проф. Дечко Свиленов, представител на фондацията, подариха библии и православна литература на кмета на гр. Трън г-н Станислав Николов, кметската администрация и на общинските съветници, които се бяха събрали за редовно заседание в Общината.

Отец Дамян ги поздрави с настъпващия празник на Христовото Рождество и им пожела с радост и чисти сърца да посрещнат светлия празник, а подарената им Библия да ги напътства във вземането на мъдри решения по общинските проблеми, да им послужи за задълбочено запознаване с християнските ценности и най-вече да ги вдъхнови в изпълнението на Христовия закон - този за любовта.

След посещението в Общината духовниците се отправиха към Районното полицейско управление, където оставиха библии и за служителите на реда. Предоставени бяха екземляри още и на местната библиотека, на обновеното в същия ден читалище и на двете училища в града.

В Трънска духовна околия има два основни града - административни центрове – гр. Трън и гр. Брезник. Посещението с предоставяне на библии продължи в гр. Брезник, където те бяха посрещнати от общинската администрация и приети от кмета на Брезник г-н Христо Миленков. На чаша кафе бяха обсъдени идеи за съвместна предстояща работа мeжду кметството и Православната църква, като бяха засегнати и проблемите за въвеждането на редовен предмет „Религия” в българското училище.

Множество проекти по Европейски програми са предложени за развитие на туризма, културата и инфраструктурата на този красив край на България, но много изоставащ поради липса на поминък. Местните хора с гордост отбелязват, че няма село в околията без храм (само трънските села са 52), но се надяват с общи техни усилия и с финансови средства отвън да ги укрепят, обновят и благоустроят.

Текст и снимки:Весела Игнатовa

 

 

Снимки

На път към гр. Трън  На път към гр. ТрънНа път към гр. ТрънВ началото на гр. Трън Протойерей Дамян Делов раздава православни библии в Община Трън Протойерей Дамян Делов раздава православни библии в Община ТрънБяха раздадени библии в Община Трън Протойерей Дамян Делов раздава православни библии в община Трън Протойерей Дамян Делов поздравява  общинските съветници на община ТрънКметът на гр. ТрънПравославни библии бяха оставени и в полицейското управление на гр. ТрънЦърквата в гр. БрезникКметът на гр. Брезник получава Библия от отец Дамян Кметът на гр. Брезник В кметския  кабинет на Община БрезникЦърквата "Св. Георги" в гр. БрезникЦарският герб на архиерейския трон в храмаИз архивите на храмаЕдин от действащите манастири в Трънска духовна околия е ГигинскиятСтарата църква в  Гигинския манастир В манастирския дворПред манастирските вратиПред манастирските врати Камбанарията
« предишна новинаследваща новина »