ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поетична вечер в очакване на Рождество Христово

16 декември 2010 13:58, Неврокопска митрополия
Поетична вечер

Поетична вечер, посветена на Рождество Христово, се проведе в Православния център на Неврокопска св. митрополия в Благоевград. В очакване на светлия християнски празник поети, свещеници и миряни четоха стихове, посветени на Рождество Христово, на чувствата и усещанията преди празника, на доброто у човека и на стремежа му към Бога.

Красотата на словото бе допълнена от уютната атмосфера и достигна до любовта, стаена в сърцата на всеки един от присъстващите.

Срещата се организира за първи път и единодушно всички си обещаха да поставят началото на една традиция и срещи да се провеждат и на други светли християнски празници.

На поетичната вечер свои стихове прочетоха известните благоевградски поети Ангел Маринов, Вася Борисова, Борислав Владиков, Ралица Ведрина и други, поканени от автора на много творби г-жа Красимира Кацарска.

Красимира Кацарска е родена в Благоевград, преподавател в Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов" и базов учител по литература към ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград. Автор е на стотици публикации и на 50 книги (поезия, есеистика, литературна история и критика, методически помагала за ученици от 7. до 12. клас).

Ангел Маринов е родом от гр. Хаджидимово, Благоевградска област. Завършил е гимназия в град Гоце Делчев (Неврокоп), учителски институт в гр. Станке Димитров (Дупница) и руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като учител по български език и руски език и като експерт в Регионалната просветна структура - Благоевград. Печатал е във вестниците "Пиринско дело", "Учителско дело", "Пулс", "Вечерни новини", "Труд", "Народна армия" и др. Автор е на стихосбирките "Повикани цъфтежи", "Мое лято", "Родство", "Камбаните", "Училище зелено", "Български частушки", "Бели ветрове", "Гълъбови стръмнини" и "Сингартийските камбани".

Вася Борисова е родена в Благоевград, магистър е по руски език и специалист по български език и литература, специализирала е начална педагогика. От 1985 година е педагог в родния си град. Издала е две стихосбирки "Влюбени сънища"и "Есенно цъфтене".

Борислав Владиков е роден в село Хърсово, община Сандански. Рожен и Мелник го провокират към размисли за любовта, виното, природата, вярата, за всичко онова, което е възпял в поезията, есеистиката и публицистиката си. Освен многото книги, през годините 1984-1991 е бил директор на Драматичния театър „Никола Йонков Вапцаров”, гр. Благоевград.

Йорданка Георгиева е автор на детски книжки с гатанки, скороговорки, стихотворения и приказки. Книжката „Лек за пелтече” е последната книга за деца на авторката, която се подписва с псевдонима Ралица Ведрина. Писателката е начална учителка и илюстрациите в сборника са нейно дело.

Свои стихове чете и известният благоевградски бард Благой Богдански.

След авторските стихове поетичната вечер продължи с четене на православна църковна поезия. Бяха четени стихове от „Езерни молитви” на св. Николай Велимирович, „Изповеди” и „Жажда на духа” на монахиня Валентина Друмева.

Свещеник Стоян Бербатов представи пред публиката част от химните на св. Симеон Нови Богослов в превод на руски и бе бурно аплодиран.

За финал на вечерта богословът Екатерина Крумова рецитира стихове на големите български поети Иван Вазов, Константин Величков и Елисавета Багряна. Тя отправи пожелание към благоевградските поети, техните творби да бъдат включени в златните страници на българската и световна поезия и да търсят Бога така, както тези български класици са Го търсели.

Православен информационен център
гр. Благоевград

 

 

Снимки

Красимира КацарскаРазговор с поетаПоети, свещеници и миряниСнимка с поетитеКнигите с поезияКнигите с поезияЕкатерина КрумоваВася БорисоваАнгел Маринов
« предишна новинаследваща новина »