ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник”

17 декември 2010 14:11, Видинска митрополия
Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник”

За трета поредна година в навечерието на един от най-големите църковни и семейни празници - Рождество Христово, в Община Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник”.

По традиция инициативата се организира от общината и в нея участват всички читалища от региона.

Тържеството бе открито от г-н Румен Видов, кмет на Видин. Той откри Бъдника и поздрави всички читалищни и културни дейци от общината за предстоящите празници. „Всичко, което виждаме тук показва, че богатият и колоритен фолклор на нашия край е съхранен и че има специално място за него в динамичния ни делник”, подчерта Видов.

На тържеството присъства и архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, който поздрави почитаемото множество и призова всички да се раждат ежедневно във вярата, надеждата и любовта.

С традиционни коледни песни коледари от читалище „Цвят 1870” поздравиха всички гости. Кметът Видов и архимандрит Поликарп пък ги дариха, както повелява традицията, с коледни краваи за здраве и успехи.

Богата кулинарна изложба с близо 100 традиционни за трапезата на Бъдни вечер ястия бе представена на присъстващите, които имаха възможността и да опитат местните специалитети. Екип от Направление „Култура” към Община Видин направи кратък преглед на читалищната дейност през годината, което събра овациите на присъстващите.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки:Силвана Сюлейман, вестник "Видин"

 

 

Снимки

Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник”Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник” Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник” Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник” Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник” Във Видин се проведе фолклорен събор „Бъдник”
« предишна новинаследваща новина »