ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание на Видинския митрополит

20 декември 2010 17:20, Видинска митрополия
 Видинският митр.Дометиан

РОЖДЕСТВЕНСКИ БЛАГОСЛОВ

„И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука. 2:10-11).

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Небесният пратеник, Ангелът Господен, се обърна с тези знаменателни слова към Витлеемските пастири в оная сияйна и спасителна нощ.

Рождество Христово е светъл празник за цялото човечество, което посреща изгрева на „Слънцето на Правдата" - Господа Иисуса Христа - Спасителя на света, Който преобрази живота на отрудените люде от мрака на езическото неведение към светлината на богопознанието и дарува щедри милости на света.

Рождество Христово е изпълнение на древните ветхозаветни пророчества: „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: С нас е Бог”. Това е начало на новозаветния благодатен живот в Църквата за възстановяване на осакатената от първородния грях човешка личност, като венец на творението, образ и подобие на Бога.

За да осъзнаем Христовата спасителна мисия, като граждани на двадесет и първия век, нека се пренесем духом в Назаретската синагога, когато след Своето кръщение в река Йордан от св. пророк и предтеча Йоан, Господ Иисус Христос, позовавайки се на древния пророк Исайя, оповести на света: „Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година… И като сгъна книгата… Почна да им говори: днес се изпълни това писание, което чухте” (Лука. 4:18-21). От тогава и до днес Христовата Църква – „Стълб и крепило на истината” – не престава да проповядва и води своите чада по пътя на духовното съвършенство и спасение, за утвърждаване на божествените и общочовешки добродетели, за добруването на човечеството в света, с цената на благородните усилия на всеки един от нас: ”Блажени бедните духом (смирените), защото тяхно е Царството небесно.

Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е Царството небесно.

Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата (Мат. 5:3-12)

Ето какво ни напомня, братя и сестри, Рождественското послание, следвайки Витлеемската звезда в Храма Господен, за да чуем и бъдем съпричастни на празничното благовестие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение (Лука. 2:14).

Нека посрещнем с вяра Богомладенеца Христа и Го приемем в сърцата си, за да бъде светъл и радостен житейският ни друм.

Искрено честитя великия празник Рождество Христово с молитвено благопожелание за крепко здраве и благословени успехи през настъпващата 2011 Нова година.

На многая лета!

С неизменна обич в Господа и архипастирско благословение,

†Видински митрополит ДОМЕТИАН

 

 

« предишна новинаследваща новина »