ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско тържество се проведе в столичния храм "Св. Параскева"

17 декември 2010 17:38, Софийска митрополия
Рождественско тържество  в столичния храм "Св. Параскева"

За четвърта поредна година храмовото духовенство на столичния храм „Св. Параскева”, заедно с фондация „Дарби”, чиято основна цел е да подкрепя таланти на България организира детски празник в чест на Рождество Христово. Рождественско тържество и тази година събра множество деца от софийски училища на различна възраст. На празника в храма имаше и специални гости, потърсени, открити и поканени от учениците на фондация „Дарби”, а те бяха деца от Социален дом „Св. Параскева” и дечица от Дома в с. Дрен. Рождественското тържество започна с празничен водосвет, който бе отслужен от протойерей Йоан Чикалов и свещеник Ангел Столинчев от храмовото духовенство. В края му децата и техните ръководители, възпитатели и придружители бяха поръсени за здраве и успех със светената вода.

Протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храма, поздрави с настъпващия празник на Христовото Рождество всички присъстващи и специално благодари на онези, които са се потрудили децата да намерят пътя към храма, където ги очаква любящият Христос, Който се е обещал да бъде с нас „през всички дни до свършека на света”.

Приветствие към присъстващите поднесе и г-жа Бистра Илиева, управител на фондация „Дарби”. В своето обръщение г-жа Илиева отбеляза, че тази година св. Параскева е насочила стъпките на малчуганите към храма, тъй като едните са от дом, който носи нейното име, другите - тези от с. Дрен, посещават редовно храм, построен в нейна чест, „а всички заедно сме се събрали под купола на храм „Св. Параскева”, за да се възрадваме заедно на Христовото Рождение и отнесем със себе си благословението на светицата.... Но най-хубавото е - каза г-жа Илиева, - че днес всички вие дарихте: подаръци - учениците на фондация „Дарби” и училище „Евростандарт”, радост и усмивки – всички малки християнчета”.

Тя благодари за подкрепата на фирма „Овъргаз", издателство „Анубис”, издателство „Просвета” и изказа особена благодарност на семействата, чиито деца са в детска градина „Звездица” в кв. "Кремиковци", които бяха подготвили много подаръчета за други дечица.

„Когато даряваме, тогава и получаваме - каза още директорът на фондация „Дарби”, и няма нищо по-ценно от това да даряваме любов, едно подаръче означава, че от вашето сърце се е отделила любов, която да отиде при някой друг, макар да не знаете кой е той... Нека Рождеството дари всеки от вас с щастието, любовта, увереността и успеха. Нека има любов и светлина през настъпващата нова година! Идвайте при нас в този храм, защото той е наш!” - призова накрая г-жа Илиева.

В празничната програма взеха участие децата от ЦДГ „Звездица” в кв. "Кремиковци", които имаха коледарски изпълнения. След тях с църковни песнопения се включиха ученици от 41 ОУ, изучаващи СИП Религия, с ръководител Ани Стаменкова, а накрая с фолклорни граовски песни присъстващите бяха поздравени от деца от социалния дом в с. Дрен.

След програмата децата получиха много подаръци, вкусна почерпка от църковното настоятелство, много благопожелания и покани за скорошно гостуване. Малки християнчета, едва проходили и други в градинска възраст, се разхождаха из храма, подкрепяни от каките от фондация „Дарби” и училище „Евростандарт” и с нескрита възхита разопаковаха подаръците и им се радваха. Дечицата от Кремиковци раздадоха над 100 подаръчета, приговени от техните родители за други деца, а учениците от „Дарби” и „Евростандарт” се грижеха всеки да получи от разнообразната и много богата почерпка, подговена от храмовото духовенство.

Духовенство, възрастни и деца всички заедно като едно сърце, изпълнено с топлина и обич един към друг, доказаха, че няма нищо по-велико от това да даряваш любов на ближните.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

ВодосветХрамовото духовенствоРождественско тържество  в столичния храм "Св. Параскева" Храмовото духовенство извършва водосветПротойерей Йоан ЧикаловОтец Йоан поздравява присъстващите Отец Йоан поздравява присъстващите Деца от Дом "Св. Параскева"Главните инициатори - прот. Йоан и г-жа Бистра Илиева Деца от Дом "Св. Параскева"Г-жа Бистра Илиева Деца от ЦДГ "Звездица", кв. "Кремиковци"Деца от ЦДГ "Звездица", кв. "Кремиковци"Ученици от 41 ОУ Ученици от 41 ОУ  Ученици от 41 ОУ  Елхата бе отрупана с подаръциВсеки получи подарък Деца от с. ДренРождественско тържество  в столичния храм "Св. Параскева"Деца от с. Дрен Снимка с децата от Кремиковци
« предишна новинаследваща новина »