ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Георги Първанов откри паметник-мемориал „Майка България“ в гр. Каспичан

18 декември 2010 14:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на паметника

Президентът на Република България Георги Първанов и кметът на община Каспичан Валери Вълков откриха тържествено паметник-мемориал „Майка България“. Официални гости на церемонията бяха още заместник-областният управител на Шумен Ралица Тодорова, кметовете на община Нови пазар Васил Тонев и на Смядово д-р Севи Севев, началникът на Шуменския гарнизон полк. Митко Йоцов, деканът на Факултета по артилерия, ПВО и КИС към НВУ „Васил Левски“ полк. Нелко Ненов.

Държавният глава беше посрещнат от почетен караул от военнослужещи в поделение 54 060 с командир подп. Веселин Христов. Извършен беше ритуал с участието на представители от шуменския клон на Национално дружество „Традиция“ по вграждане в постамента на четири торбички с пръст от четирите краища на България, смесена с пръст от всички населени места в община Каспичан, поставени в оръдейна гилза. Този ритуал олицетворява единството на нацията, обясни водещият Стилиян Стоянов.

След като Георги Първанов и Валери Вълков откриха паметника, беше изпълнен Националният химн.

Тържествен водосвет отслужи Главиницкият епископ Йоан в съслужение с петима свещеници от Шуменската духовна епархия. Епископ Йоан преподаде благословение от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил към участниците в освещаването на паметника.

Епископ Йоан отправи и молитва към Бога да упокои душите на безсмъртните войни, имената на които са изписани върху черния мрамор на мемориала. „Вечна да бъде паметта на загиналите за родината – заяви той. – Те умряха за своя народ, за честта и свободата на България!“

Слово произнесе и кметът на община Каспичан Валери Вълков. Той напомни, че паметникът мемориал „Майка България“ е съграден от инициативен комитет с подкрепата на много дарители в чест на падналите воини от населените места в община Каспичан за свободата и независимостта на България. Кметът благодари на скулптора от Бургас Ненчо Русев, на арх. Върбан Върбанов, на проектанта инж. Христиан Върбанов, на изпълнителя ЕТ „М + М – Мирослав Желев“. „Нека да предадем на децата си любовта към род и родина!“ – призова г-н Вълков.

Поднесен беше поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Аню Анев.

Приветствено слово произнесе и президентът Георги Първанов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на героите. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Тържеството завърши с празнична заря.

Почетният караул премина в тържествен марш по централната улица на Каспичан.

Текст (публикуван със съкращения): Пламен ГЕОРГИЕВ
Снимки: Тошко ЙОРДАНОВ, в. "Шуменска зора"

 

 

Снимки

Откриване на паметникаОткриване на паметника
« предишна новинаследваща новина »