ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмът в с. Средогрив на 120 години

19 декември 2010 14:36, Видинска митрополия
 Храмът в с. Средогрив на 120 години

В неделята преди Рождество Христово Величкият епископ Сионий отслужи тържествена света Литургия в храма на с. Средогрив, „Св. Възнесение Христово”.

Архиерейското богослужение бе във връзка с отбелязването на 120-годишния юбилей на храма, който е построен и осветен през 1890 година.

В празничния ден Величкият епископ Сионий отправи горещи молитви към Освещаващия всичко и съслужи с архимандрит Василий, игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”, и с енорийския свещеник на селото о. Сергий.

Молитвено богослужението бе огласено от сладкопението на сестрите енориашки на митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец”, монахиня Теодора, сестра Костадинка и сестра Ирина.

След светата Литургия епископ Сионий поздрави кмета на община Чупрене, кмета на с. Средогрив, както и благочестивите християни с юбилейния празник и пожела, в рождественските дни, в които се намираме да придобием вяра, надежда и любов, посредством които да живеем всички за Бога, Извора на всяка добрина и милосърдие.

Иконите, украсяващи иконостаса на храма и подбуждащи всеки християнин към духовност, респект и молитвен плам са дело на един от големите зографи на възрожденска България - Димитър Кръстев Дичов, известен и като Дичо Кръстевич, а най-често, както и в с. Средогрив, известен като Дичо Зограф.

Дичо Зограф е виден представител на Дебърската художествена школа, дала бележити творци, оставили траен духовен отпечатък върху църковния бит на българина.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: монахиня Теодора

 

 

Снимки

 Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години Храмът в с. Средогрив на 120 години"Всякое дихание да хвалит Господа"
« предишна новинаследваща новина »