ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 10 декември 2010 г.

20 декември 2010 15:05, Българска Патриаршия

Светият Синод прие за сведение известителното писмо на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий относно отличаването с офикия „протойерей” на свещеник Василий (Веселин) Христов Георгиев от Горнооряховска духовна околия.

+ + +

Свeтият Синод прие за сведение известителното писмо на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит относно отличаването с офикия „протойерей” на свещ. Светослав Теофилов Георгиев, енорийски свещеник при храм „Св. архангел Михаил”, гр. Русе.

+ + +

Светият Синод разгледа писмо на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в което той изразява своята благодарност към Българския патриарх и Св. Синод за даденото от тях благословение за тържественото отбелязване през м. март 2011 г. паметта на блаженопочившия патриарх Кирил.

Във връзка със зародилата се идея да бъде изграден бюст-паметник на патриарх Кирил в Пловдив, митрополит Николай моли да му бъде предоставен съхраняваният в Софийска св. митрополия скулптурен бюст, от който да бъде направено копие с оглед бъдещото поставяне на бронзов паметник на приснопаметния патриарх Кирил в центъра на град Пловдив.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде помолен Българският патриарх, бюстът на блаженопочиналия патриарх Кирил, намиращ се в Софийска св. митрополия, да бъде предоставен за изработване на отливка, след което той да бъде върнат в Софийска св. митрополия.

+ + +

Във връзка с молбата на председателя на БАН акад. Никола Съботинов да бъде определен архиерей на БПЦ, който да отслужи молебен за добруването на БАН и за извеждане духовността като приоритет на обществото,

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, да отслужи молебена.

+ + +

Относно решение на ВЦС по Докладна записка на председателя на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски” Тивериополски епископ Тихон, касаеща необходимостта от извършване на ремонти и реставрации по храма,

Светият Синод Р Е Ш И:

За установяване вида и обема на необходимите ремонтни и реставрационни работи по храма определя комисия в състав: Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”; член на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”, определен от председателя на църковното настоятелство епископ Тихон, г-н Александър Танев, г-н Симеон Пешов, при възможност за участие и съответно съгласие, и н-к отдел „Синодални имоти” г-н Митко Секулов.

 

 

« предишна новинаследваща новина »