ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 10 декември 2010 г.

20 декември 2010 15:05, Българска Патриаршия

Светият Синод прие за сведение известителното писмо на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий относно отличаването с офикия „протойерей” на свещеник Василий (Веселин) Христов Георгиев от Горнооряховска духовна околия.

+ + +

Свeтият Синод прие за сведение известителното писмо на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит относно отличаването с офикия „протойерей” на свещ. Светослав Теофилов Георгиев, енорийски свещеник при храм „Св. архангел Михаил”, гр. Русе.

+ + +

Светият Синод разгледа писмо на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в което той изразява своята благодарност към Българския патриарх и Св. Синод за даденото от тях благословение за тържественото отбелязване през м. март 2011 г. паметта на блаженопочившия патриарх Кирил.

Във връзка със зародилата се идея да бъде изграден бюст-паметник на патриарх Кирил в Пловдив, митрополит Николай моли да му бъде предоставен съхраняваният в Софийска св. митрополия скулптурен бюст, от който да бъде направено копие с оглед бъдещото поставяне на бронзов паметник на приснопаметния патриарх Кирил в центъра на град Пловдив.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде помолен Българският патриарх, бюстът на блаженопочиналия патриарх Кирил, намиращ се в Софийска св. митрополия, да бъде предоставен за изработване на отливка, след което той да бъде върнат в Софийска св. митрополия.

+ + +

Във връзка с молбата на председателя на БАН акад. Никола Съботинов да бъде определен архиерей на БПЦ, който да отслужи молебен за добруването на БАН и за извеждане духовността като приоритет на обществото,

Светият Синод Р Е Ш И:

Определя Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, да отслужи молебена.

+ + +

Относно решение на ВЦС по Докладна записка на председателя на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски” Тивериополски епископ Тихон, касаеща необходимостта от извършване на ремонти и реставрации по храма,

Светият Синод Р Е Ш И:

За установяване вида и обема на необходимите ремонтни и реставрационни работи по храма определя комисия в състав: Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”; член на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”, определен от председателя на църковното настоятелство епископ Тихон, г-н Александър Танев, г-н Симеон Пешов, при възможност за участие и съответно съгласие, и н-к отдел „Синодални имоти” г-н Митко Секулов.

 

 

« предишна новинаследваща новина »