ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проведена бе свещеническа конференция в Пловдив

21 декември 2010 16:58, Пловдивска митрополия
Свещеническа конференция в Пловдив

На 21. 12. 2010 г. в Епархийския салон на Пловдивската света митрополия бе проведена свещеническа конференция. Духовници от цялата богохранима Пловдивска епархия: архиерейски наместници, предстоятели на храмове, игумени на манастири и енорийски свещеници, се събраха, за да получат напътствия от епархийското ръководство.

Конференцията бе открита с изпълнение на тропара на Петдесeтница, след което Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай представи реда и актуалните въпроси, предмет на обсъждане и разяснение на конференцията.

Владиката направи кратък отчет за дейността на епархийската църква през тази година – посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и идването на чудотворната Божигробска икона, Националното литийно шествие в столицата, посещението на митрополита в различни градове на епархията, стартирането на първата у нас православна телевизия и бъдещото й развитие в медиен план, освещаването на нови храмове и параклиси, откриването на още една социална кухня в града към храм „Св. Климент”, пътуването до светия град Йерусалим и освещаването на копието на чудотворната икона на св. Богородица "Божигробска", посещението на гости архиереи от поместните православни църкви и награждаването с орден „Св. апостол Ерм” на кмета на град Пазарджик и на прокурор Янев от местната прокуратура.

Митрополит Николай акцентира и върху следните пастирско-мисионерски въпроси, сред които най-важни са нравственото възпитание на младежите, взаимодействието с обществото и увеличаването броя на неделните училища към енорийските храмове. Изтъкната беше и тревогата от липсата на кандидати за обучение в духовните семинарии. Владиката обърна внимание и на необходимостта от разширяването и задълбочаването на взаимоотношенията на свещениците с училищата по места и по-активната мисионерска дейност през настъпващата година.

Митрополит Николай запозна свещенството със становището на Светия Синод на БПЦ по повод появилите се в средствата за масово осведомяване сведения за създаването на „свещенически синдикат”, като прочете становището и в детайли разясни на свещения клир възникналия проблем, който е в противоречие със свещените канони и традиция на Православната църква. От своя страна свещениците единодушно изповядаха предаността си към каноничната Българска църква и към правоправещия епархийски митрополит. Всички духовници на Пловдивската епархия заявиха, че се противопоставят на създаването на подобен противоуставен „свещенически синдикат” и ще изпълняват послушание към Светия Синод и Устава на БПЦ.

След края на конференцията на всички свещеници бе раздадено Рождественското патриаршеско и синодално послание, което следва на Рождество Христово да се прочете от църковния амвон във всички епархийски храмове.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай благослови свещенослужителите от епархията и им пожела успехи през новата година в пастирското и енорийското им служение в полза на Църквата и за спасение на всички християни.

 

 

Снимки

Свещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в ПловдивСвещеническа конференция в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »