ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание на Русенския митрополит Неофит

22 декември 2010 10:58, Русенска митрополия
Русенският митрополит Неофит

НЕКА И НИЕ СЕ ПОКЛОНИМ НА МЛАДЕНЕЦА!

Рождественската нощ във Витлеем била озарена от необикновена звезда, която възвестявала велико събитие. Мъдреци от Изток дошли в Йерусалим и казвали: “Де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним (Мат. 2:2). Убедени в изпълнилото се пророчество, че от Витлеем ще излезе вожд на Израилския народ, те Му поднесли и дарове и възрадвани отпътували за страната си, без да съобщават за Младенеца на цар Ирод, както им било поръчано. Нечестивият владетел лукаво поискал от мъдреците: “Обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня” (Мат. 2:8). А всъщност търсел Младенеца, за да Го погуби. Напразни усилия на злобата и завистта! Родилият се в яслите е небесният Цар, Спасител, Който е Христос Господ (Лука. 2:11). Неговото царство не е от тоя свят (Йоан. 18:36). Той ни научи да се молим да дойде Неговото царство и да бъде Неговата воля както на небето, тъй и на земята. Това царство е вътре в нас (Лука. 17:21), то “не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).

Блажени са тези, които ще наследят царството небесно – смирените, страдащите в защита на правдата и истината, кротките, милостивите, чистите по сърце.

На този Цар се покланяме и ние, заедно с цялата земя (Пс. 65:4) и Му пеем велегласно с ангелския хор: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

С отеческа обич всесърдечно поздравяваме всички наши духовни чеда от богохранимата ни Русенска епархия с молитвени пожелания за светли рождественски празници и изпълнена с щастливо благоденствие Нова 2011 година!

† Русенски митрополит Н Е О Ф И Т

 

 

« предишна новинаследваща новина »