ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание на Русенския митрополит Неофит

22 декември 2010 10:58, Русенска митрополия
Русенският митрополит Неофит

НЕКА И НИЕ СЕ ПОКЛОНИМ НА МЛАДЕНЕЦА!

Рождественската нощ във Витлеем била озарена от необикновена звезда, която възвестявала велико събитие. Мъдреци от Изток дошли в Йерусалим и казвали: “Де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним (Мат. 2:2). Убедени в изпълнилото се пророчество, че от Витлеем ще излезе вожд на Израилския народ, те Му поднесли и дарове и възрадвани отпътували за страната си, без да съобщават за Младенеца на цар Ирод, както им било поръчано. Нечестивият владетел лукаво поискал от мъдреците: “Обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня” (Мат. 2:8). А всъщност търсел Младенеца, за да Го погуби. Напразни усилия на злобата и завистта! Родилият се в яслите е небесният Цар, Спасител, Който е Христос Господ (Лука. 2:11). Неговото царство не е от тоя свят (Йоан. 18:36). Той ни научи да се молим да дойде Неговото царство и да бъде Неговата воля както на небето, тъй и на земята. Това царство е вътре в нас (Лука. 17:21), то “не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).

Блажени са тези, които ще наследят царството небесно – смирените, страдащите в защита на правдата и истината, кротките, милостивите, чистите по сърце.

На този Цар се покланяме и ние, заедно с цялата земя (Пс. 65:4) и Му пеем велегласно с ангелския хор: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

С отеческа обич всесърдечно поздравяваме всички наши духовни чеда от богохранимата ни Русенска епархия с молитвени пожелания за светли рождественски празници и изпълнена с щастливо благоденствие Нова 2011 година!

† Русенски митрополит Н Е О Ф И Т

 

 

« предишна новинаследваща новина »