ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Базар на Милосърдието

22 декември 2010 11:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Базар на Милосърдието

Някой беше казал, че любов, която остава бездейна, когато ближният се нуждае от помощ и подкрепа, е измамна, фалшива. „Само делото – пише Гьоте – доказва силата на любовта”. Най-красивият плод на християнската любов към ближните е християнското милосърдие. Милосърдието, този чист благодатен плод на човешкия дух. Чрез него християнската любов към ближните показва своята сила и своето превъзходство пред хуманността и филантропията, която най-често се изразява само във въодушевени декларации и съвсем рядко в истински дела на милосърдие.

И ето, едно доказателство за милосърдие и този път е дело на деца. Ученически парламент към Обединен детски комплекс – гр. Търговище. Създаден през 2003 година, в него са деца от всички училища в града на възраст между 14 и 19 години. Осъществяват дейности, свързани с гражданското участие на младите хора в обществения живот – благотворителни и информационни кампании, хепънинги, работа по проекти и др.

Тази година, ръководени от своята преподавателка по изобразително изкуство Нора Иванова, децата решиха да направят коледни играчки, картички, сурвакници, които да продадат сами и средствата да дарят на Църковната трапезария към храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище. Децата не се спряха дори и в мразовития ден 17 декември, когато бяха измерени най-ниски стойности на температурата. Продаваха и в студа, топлени единствено от мисълта, че вършат нещо добро.

Придружени от директорката на детския комплекс г-жа Валентина Радева и от преподавателите по изобразително изкуство Нора Иванова и Стоян Момчилов, представители на Търговищкия ученически парламент с председател Веселина Цачева, Николета и Адлер, Галя, Мариела и Магдалена, не присъстваха, но с дейно участие в изработките и продажбата им Рая, Мирела, Виктория, Диана, Маргарита, Анастасия, Симона, днес внесоха парите от благотворителния базар на сметката на трапезарията и подариха на храм „Св. Йоан Рилски” рисунката на малката Сияна Теодосиева Герчева 8 г. - „Църква”, а Стоян Момчилов подари реставриран от него триптих, изработен от художничката Татяна Антонова, заедно с деца от школата по рисуване.

Една от основните задачи на Църквата е облекчаване съдбата на бедните и нуждаещите се. Днес, тя трудно може да проведе благотворително дело, поради тежкото финансово състояние, в което се намира. Но благодарение на милосърдни християни и такива сърцати деца, родната ни Църква изпълнява част от ролята си, за която е призвана.

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Базар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на МилосърдиетоБазар на Милосърдието"Да отчетем резултатите.""Да отчетем резултатите.""Да отчетем резултатите.""Да отчетем резултатите.""Да отчетем резултатите."
« предишна новинаследваща новина »